promotional banner

Αναζητώντας τη μαγική φόρμουλα κατά των ρυτίδων


Ο πόλεμος με τις ρυτίδες τελειωμό δεν έχει. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η πρόοδος στην ιατρική και την τεχνολογία έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές για την επιστήμη σε έναν τομέα που ενδιαφέρει ανεξαιρέτως όλους τους ανθρώπους και αποφέρει μεγάλα κέρδη στις εταιρείες καλλυντικών.

Oι μεγάλες εταιρείες σε πολλές χώρες έχουν στελεχώσει τα εργαστήριά τους με επιστήμονες που αναζητούν τη μαγική φόρμουλα εναντίον των ρυτίδων, τις ουσίες που θα αντιστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης χωρίς να χρησιμοποιήσουν νυστέρι.

Το ενδιαφέρον τους στρέφεται στο DΝΑ, τα βλαστοκύτταρα και τον κιρκαδικό ρυθμό (το βιολογικό ρολόι) του οργανισμού. Οι ερευνητές εξετάζουν τα γονίδια που θεωρούνται ύποπτα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας γήρανσης.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε σε μεγαλύτερο βάθος τους μοριακούς μηχανισμούς της διαδικασίας της γήρανσης του δέρματος», λέει στο περιοδικό «Scientific Αmerican» ο Τζέι Τίσμαν, βιολόγος και επικεφαλής ερευνητής στην ομάδα γονιδωματικής της εταιρείας Ρrocter & Gamble.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα κύτταρα αρχίζουν να ανανεώνονται πιο αργά και οι ινοβλάστες παράγουν λιγότερο κολλαγόνο, μία πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα σφριγηλό και εύπλαστο.

Αυτές οι αλλαγές εντείνονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα, τα οποία ενεργοποιούν ελεύθερες ρίζες ή ασταθή μόρια. Αυτά προκαλούν πρόωρη βλάβη στο γενετικό υλικό των κυττάρων.

«Οι δομικές αυτές αλλαγές προκαλούν βλάβες στο δέρμα, όπως ρυτίδες, χαλάρωση, ανομοιογένεια και τραχιά όψη. Για να αποκατασταθεί η νεανική όψη του δέρματος, απαιτούνται εξειδικευμένα συστατικά και προϊόντα αντιγήρανσης που απαντούν στις συγκεκριμένες ανάγκες της επιδερμίδας σε κάθε ηλικία», εξηγεί η Βάλια Μουσάτου, δερματολόγος και επιστημονική σύμβουλος της L΄ Οreal Ρaris.

Αποτελεσματικά μέτρα

Οι αποτελεσματικότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της πρόωρης γήρανσης είναι η συνεχής χρήση αντηλιακού, το κόψιμο του καπνίσματος και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά όπως τα βατόμουρα και οι αγκινάρες, που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, δηλαδή μόρια που δεν αφήνουν τις ελεύθερες ρίζες να καταστρέψουν τα κύτταρα.

Ο Ντάνιεςλ Γιάρος, φωτοβιολόγος και αντιπρόεδρος της ερευνητικής ομάδας της Εstee Lauder στη Νέα Υόρκη, λέει πως οι εταιρείες χρησιμοποιούν αντιοξειδωτικές ουσίες σε κρέμες για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες στην επιδερμίδα, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Οι επιστήμονες αναζητούν νέες μεθόδους για να μεγιστοποιήσουν την ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί υγρασία και να εμποδίζει τα μικρόβια να εισχωρούν στο σώμα.

«Χρειαζόμαστε ένα φράγμα που θα προστατεύει τα στρώματα της δερμίδας- η περιοχή κάτω από την επιδερμίδα- και δεν θα αφήνει το δέρμα να αφυδατώνεται. Η προστασία από εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα βακτήρια, με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά, είναι απαραίτητη», λέει ο Γκρεγκ Χίλεμπραντ, βιοχημικός και επικεφαλής επιστήμονας στην Ρ&G.

Εξετάζουν και το DΝΑ

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης το DΝΑ στα κύτταρα του δέρματος στα χέρια και την πλάτη γυναικών όλων των ηλικιών για να εντοπίσουν συγκεκριμένα γονίδια που ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται με την πάροδο του χρόνου και όταν εκτίθενται στον ήλιο, τον καπνό και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Στα εργαστήρια της L΄Οreal, η έρευνα εστιάζεται στον ρόλο που παίζουν τα βλαστοκύτταρα στη διαδικασία της γήρανσης με την ελπίδα ότι υπάρχουν θεραπείες που θα τα κρατήσουν σε πλήρη λειτουργία παρά το πέρασμα του χρόνου.

«Τα βλαστοκύτταρα είναι το κλειδί της ανανέωσης του δέρματος», εξηγεί ο Ζακ Λεκλέρ, βιοχημικός και αντιπρόεδρος της επιστημονικής μονάδας της L΄ Οreal στη Γαλλία. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς συμπεριφέρονται κατά τη γήρανση». Ο επιστήμονας επισημαίνει ότι ο αριθμός των βλαστοκυττάρων στο δέρμα παραμένει ο ίδιος, αλλά αλλάζει η λειτουργία τους στη διάρκεια της ζωής μας.

Ερευνούν τα μοριακά μονοπάτια για να επικοινωνήσουν με το βιολογικό μας ρολόι

O κιρκαδικός ρυθμός είναι ένα από τα σημεία κλειδιά στον πόλεμο κατά των ρυτίδων. Οι ειδικοί θέλουν να μάθουν αν υπάρχει κάποια ώρα στο βιολογικό ρολόι του οργανισμού, όπου η εφαρμογή της κρέμας στο δέρμα θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ο κιρκαδικός ρυθμός συντονίζει την επιδιόρθωση των κυττάρων και του γενετικού υλικού που έχουν υποστεί βλάβη, την ώρα που ο οργανισμός ξεκουράζεται. Καθώς γερνούν οι άνθρωποι, τα γονίδια που επηρεάζουν τον κιρκαδικό ρυθμό αποσυντονίζονται και η επιδιόρθωση των κυττάρων επιβραδύνεται.

Η Μέρι Ματσούι, από την Εstee Lauder, εξηγεί πως οι επιστήμονες στα εργαστήρια της εταιρείας ερευνούν τα μοριακά μονοπάτια που ακολουθούν τα κύτταρα του δέρματος για να επικοινωνήσουν με το βιολογικό μας ρολόι προσπαθώντας να διατηρήσουν ανοιχτή την επικοινωνία.

Σύντομα, η εταιρεία αναμένεται να κυκλοφορήσει μία σειρά προϊόντων που θα συντελεί στο να διατηρείται το σωστό χρονοδιάγραμμα στην επιδιόρθωση των κυττάρων.

Έρευνες έχουν δείξει πως η παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να ξαναρχίσει παρά την εμφάνιση ρυτίδων, αρκεί να υποβοηθείται από κάποιες ουσίες. Για παράδειγμα, η Ρ&G έχει αναπτύξει μία νέα σειρά προϊόντων, τα οποία περιέχουν πεπτίδια (αμινοξέα, τμήμα της μοριακής αλυσίδας που δημιουργεί πρωτεΐνες). Τα πεπτίδια ξεγελούν τους ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο, με αποτέλεσμα να αυξάνουν την παραγωγή της πρωτεΐνης.

Λιγότερο στρες

Η κατάσταση του δέρματός μας επηρεάζεται από κληρονομικούς παράγοντες αλλά εξαρτάται και από το πόσο το προστατεύουμε.

Οι ειδικοί τονίζουν πως το δέρμα είναι ο καθρέφτης της υγείας του οργανισμού μας και δεν λέει ποτέ ψέματα.

Για να μας αρέσει η εικόνα που βλέπουμε πρέπει να κοιμόμαστε πολύ, να πίνουμε πολύ νερό, να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, να φορούμε αντηλιακό, να μην καπνίζουμε, να πίνουμε αλκοόλ με μέτρο και να καταπολεμούμε το στρες.

Επιμέλεια: Εύη Ελευθεριάδου