H Νορβηγία πρότυπο αντιμετώπισης της ανεργίας
Διετές επίδομα ανεργίας 30.000 ευρώ παίρνουν οι Νορβηγοί, χώρα η οποία θεωρείται πρότυπο στην αντιμετώπιση της ανεργίας.
Μπορεί η Νορβηγία, μαζί με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, να έχουν πολύ υψηλή φορολογία, αλλά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οι κυβερνήσεις έχουν δώσει σανίδα σωτηρίας στους προβληματισμένους πολίτες τους.
Οι αυτόματοι μηχανισμοί εξισορρόπησης του κοινωνικού κράτους εξασφάλισαν ότι το ποσοστό των ανέργων θα είναι περιορισμένο και ότι η οικονομία θα παρέμενε σχετικά εύρωστη.
«Ακόμη και σε τόσο χαλεπούς καιρούς, οι περισσότεροι άνεργοι βρίσκουν δουλειά σε περίπου τρεις μήνες, με λίγη βοήθεια από εμάς» αναφέρει ο Έρικ Όφτενταλ, διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας κοινωνικής αλληλεγγύης της Νορβηγίας.
Αντίθετα με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα σκανδιναβικά κράτη είχαν ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις τους στον προϋπολογισμό, πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό, είχαν μεγάλα πλεονάσματα, που με τη σειρά τους επέτρεψαν την αύξηση των κρατικών δαπανών εν μέσω κρίσης.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι σκανδιναβικές κυβερνήσεις ανέστειλαν ακόμη και διστακτικές προσπάθειες μεταρρύθμισης των προβληματικών εκφάνσεων του σκανδιναβικού μοντέλου, όπως την έλλειψη κινήτρων στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη μη ανταγωνιστική φύση των εσωτερικών τους αγορών. Αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η κρίση μπορεί να πλήξει μόνιμα τα δημόσια έσοδα, που θα στερηθούν τις γενναίες χρηματοδοτήσεις που τους εξασφάλιζε η υψηλή φορολογία προϊόντων και υπηρεσιών.
Τέλος, σημαντικό προτέρημα των πολιτών της Σκανδιναβίας είναι πως την περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν γύρισαν την πλάτη στις κυβερνήσεις. Αντιθέτως, δήλωσαν τη στήριξή τους με τα κυβερνώντα κόμματα σε Νορβηγία και Σουηδία να διεκδικούν με αξιώσεις την επανεκλογή τους στις εθνικές εκλογές.
«Οι κυβερνήσεις αυτές έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν την ικανότητά τους να ηγηθούν σε δύσκολους καιρούς» υπογραμμίζει ο αναλυτής Άνταμ Στράνγκφελτ του ινστιτούτου Control-risks στο Λονδίνο.