promotional banner

Η εξωσωματική γονιμοποίηση επηρεάζει το μεταβολισμό του παιδιού;


Η εξωσωματική γονιμοποίηση μεταβάλλει την έκφραση κάποιων γονιδίων που είναι σημαντικά για το μεταβολισμό και τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στον πλακούντα ποντικιών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας καθιστούν εμφανή την ανάγκη μεγαλύτερης κατανόησης των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των νέων τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στους ανθρώπους, δηλώνουν οι ερευνητές.

Αν και εκατομμύρια παιδιά, περίπου 1-2% του συνόλου των γεννήσεων στις ΗΠΑ και τη Ευρώπη, έχουν γεννηθεί με τη βοήθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως για παράδειγμα με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα μεταβολικών προβλημάτων, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και περισσότερο σωματικό λίπος. Η έρευνα σε ποντίκια που έχουν γεννηθεί με τεχνητή γονιμοποίηση δείχνει ότι παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα και ότι τα προβλήματα αυτά ενδέχεται να συνδέονται με μεταβολές στην έκφραση ορισμένων γονιδίων στον πλακούντα, τα οποία είναι σημαντικά για την εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και τα δεδομένα της μελέτης τους είναι προκαταρκτικά, δείχνουν ότι η χρήση τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ενδέχεται να μεταβάλλει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών ή αυξητικών παραγόντων από τη μητέρα στο έμβρυο και η μεταβολή αυτή μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο βάρος σώματος και μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα και αυστηρός έλεγχος των νέων τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής πριν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική πράξη, προκειμένου να προσδιορισθεί η ασφάλειά τους τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.