promotional banner

Αποθέματα υδρογονανθράκων στα βάθη της Γης


Ίσως τελικά το πετρέλαιο αποδειχτεί πολύ σκληρό για να πεθάνει έτσι εύκολα. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν (προς το παρόν εργαστηριακά) ότι το αιθάνιο, το μεθάνιο και άλλοι βαρύτεροι υδρογονάνθρακες μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα πιο βαθειά μέσα στη Γη από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα και συγκεκριμένα στο ανώτερο τμήμα του μανδύα, δηλαδή του στρώματος εκείνου που βρίσκεται κάτω από το σκληρό γήινο φλοιό και πάνω από το ρευστό πυρήνα του πλανήτη μας.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αρχικά ήσαν ζωντανοί οργανισμοί, κυρίως φυτικοί, που, όταν πέθαναν, συμπιέστηκαν και θερμάνθηκαν κάτω από βαριά στρώματα ιζημάτων στο γήινο φλοιό. Μέσα από αυτή τη βιολογική-γεωλογική διαδικασία σχηματίστηκαν οι υδρογονάνθρακες.

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια διαφωνούν κατά πόσο ορισμένοι υδρογονάνθρακες μπορούν να έχουν δημιουργηθεί ακόμα βαθύτερα στο εσωτερικό της Γης και να μην προέρχονται από πρώην οργανική ύλη, αλλά από αβιογενή μόρια. Αν αυτό όντως συμβαίνει, οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για τις ακόρεστες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας.

Τώρα, ο Άντον Κολέσνικοφ του Γεωφυσικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Κάρνεγκι των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τον Βλαδιμίρ Κουτσέροφ της Κρατικής Ακαδημίας Χημικής Τεχνολογίας Λεμονόσοφ της Μόσχας και τον Αλεξάντερ Γκοντσάροφ του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Σουηδίας, παρουσίασαν, σε εργασία τους στο περιοδικό “Nature Geoscience”, στοιχεία ότι είναι εφικτή η σύνθεση κορεσμένων υδρογονανθράκων (μεθανίου, αιθανίου κ.α.) με καθαρά θερμοδυναμικό τρόπο, υπό μεγάλη πίεση και υψηλή θερμοκρασία, όπως αυτές που επικρατούν βαθιά μέσα στη Γη, χωρίς να προαπαιτείται οργανική πρώην ύλη (δηλαδή εναπόθεση και συμπίεση νεκρών φυτών).

Η ιδέα ότι υδρογονάνθρακες που δημιουργούνται στο μανδύα, στη συνέχεια «μεταναστεύουν» προς τα πάνω, στο φλοιό της Γης, μέσω τεκτονικών ρηγμάτων και έτσι συμβάλλουν στα πιο επιφανειακά αποθέματα πετρελαίου και αερίου, για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη Ρωσία και την Ουκρανία πριν πολλά χρόνια.

Η νέα έρευνα έδειξε με εργαστηριακά πειράματα ότι είναι πράγματι δυνατό, υπό τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης (που μιμούνται αυτές που επικρατούν βαθειά στη Γη), το μεθάνιο να μετατραπεί σε αιθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο, γραφίτη κ.α.

Επίσης αποδείχτηκε, πάλι εργαστηριακά, και το αντίστροφο, ότι δηλαδή είναι εφικτό το αιθάνιο να μετατραπεί σε μεθάνιο. Όλοι αυτοί χημικοί μετασχηματισμοί δείχνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι είναι όντως πιθανό κάτω από το φλοιό (δηλαδή κάτω από το βάθος όπου μέχρι σήμερα γίνονται οι γεωτρήσεις και ανακαλύπτεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο), να έχουν διαμορφωθεί βαρύτεροι υδρογονάνθρακες.

Οι επιστήμονες, που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, τονίζουν την ανάγκη να αρχίσει πλέον μια συστηματική εξερεύνηση σε μεγαλύτερο βάθος της Γης.