promotional banner

Το Κολοσσαίο ενοικιάζεται...


Της Αγγελικής Κώττη

«Πελάτες μου!», όπως ακριβώς και ο Θανάσης Βέγγος, λέει τώρα ο γενικός διευθυντής μουσείων της Ιταλίας, Μάριο Ρέσκα. Δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» πως δεν υπάρχουν επισκέπτες στα μουσεία «αλλά αγοραστές, πελάτες» και ζητεί διπλασιασμό των εσόδων μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ο κ. Ρέσκα, πρώην στέλεχος της ΜακΝτόναλντς (που όπως θυμόμαστε ανοίγει πλέον παράρτημα και μέσα στο παρισινό Λούβρο), διαμαρτύρεται επειδή κανένα ιταλικό μουσείο δεν είναι ανάμεσα στα δέκα πρώτα σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως.

Το μουσείο της πόλης του Βατικανού, το οποίο συγκαταλέγεται στα δέκα κορυφαία, δεν είναι ιταλικό, αλλά ανήκει στο ανεξάρτητο παπικό κρατίδιο.

Πώς προέκυψε η μουρμούρα; Η ιταλική κυβέρνηση, δηλαδή η κυβέρνηση του κ. Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε περικοπές στη χρηματοδότηση του Πολιτισμού, που θα φτάσουν τα 850 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία. Και τι λέει ο κύριος γενικός διευθυντής;

Πρώτα απ όλα διατάσσει τα μουσεία να διπλασιάσουν τους επισκέπτες τους και τους ζητεί επίσης μεγάλη αύξηση των πωλητέων ειδών. Να μην υπάρξει αρχαίο που να μη γίνει μαντιλάκι, γραβάτα, πρες παπιέ κ.τ.λ. Να μην υπάρξει επισκέπτης που να μη φύγει ευχαριστημένος. Τι θέλει να πει ο... μάνατζερ;

Ναι μεν να γίνονται και περισσότερες εκθέσεις, αλλά να δημιουργηθούν και πιο πολλά καφέ, το φυλακτικό προσωπικό να είναι πιο φιλόξενο και άλλα πολλά.

«Πας στο Λούβρο και βλέπεις τη Μόνα Λίζα σε μαγνητάκι, σε κουταλάκι, σε μπλουζάκι. Και το έργο δεν είναι καν γαλλικό, ιταλικό είναι», δηλώνει ο Ρέσκα σε ένα παραλήρημα.

Φυσικά, μαλώνει τους συμπατριώτες του που δεν ξέρουν πώς να βγάζουν χρήματα από την πολιτιστική τους κληρονομιά (διότι αυτό και μόνο αυτό είναι το ζητούμενο).

Οσο για τα μνημεία, σκέφτεται να τα δώσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και να μη χρηματοδοτούνται από το κράτος, π.χ. το Κολοσσαίο της Ρώμης θα μπορούσε, λέει, να διατίθεται για ιδιωτικές εκδηλώσεις και να εισπράττει χρήματα, αντί να βασίζεται στις κρατικές επιδοτήσεις.

Τι θα γίνει; Μάλλον θα ξεσηκωθούν περισσότεροι από όσους ξεσηκώθηκαν όταν έγινε γενικός διευθυντής. Τότε συγκεντρώθηκαν περί τις 1.000 υπογραφές. Στοίχημα πως θα διπλασιαστούν τώρα; [ΠΗΓΗ]