promotional banner

Αυστηρές προδιαγραφές στα νέα ελαστικά αυτοκινήτων


Από τον Νοέμβριο του 2012 όλα τα νέα ελαστικά αυτοκινήτων που θα πωλούνται στην Ευρώπη θα κατατάσσονται σε κατηγορίες που θα αφορούν στην οικονομία καυσίμου, στην πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα και στον θόρυβο που εκπέμπουν στο περιβάλλον. Τα σχετικά στοιχεία θα αναγράφονται πάνω στα λάστιχα.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άναψε το πράσινο φως στο σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Τετάρτη στο Στρασβούργο αναμένεται να πράξει το ίδιο και η ολομέλεια των ευρωβουλευτών. Είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση και συμφωνία με το Συμβούλιο Υπουργών.

Όλα τα C1 και C2 ελαστικά που θα παράγονται μετά το 2012 όταν θα διανέμονται από το εργοστάσιο στα καταστήματα ή στα συνεργεία θα πρέπει είτε να φέρουν ένα αυτοκόλλητο είτε να έχουν τη σχετική επιγραφή.

Σε αντίθεση με τις ηλεκτρικές συσκευές, τα λάστιχα των αυτοκινήτων δεν είναι πάντοτε σε προθήκες καταστημάτων. Ως εκ τούτου οι ευρωβουλευτές επέμειναν να είναι υποχρεωμένα τα καταστήματα λιανικής πώλησης να επιδεικνύουν την επιγραφή στον αγοραστή πριν από την πώληση καθώς και να την περιλαμβάνουν στο τιμολόγιο.

Κίνητρα για την προώθηση ελαστικών με ακόμη πιο καλές επιδόσεις στους καταναλωτές θα μπορούν να αποφασιστούν ενδεχομένως και σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να τα παρέχουν όμως μόνο για ελαστικά της κατηγορίας C όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και την πρόσφυση στο βρεγμένο.