σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, η οποία επικαλείται νέα βρετανική μελέτη του Ινστιτούτου Μηχανολογίας και Τεχνολογίας.
Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια λαμπτήρες φθορισμού πιθανότατα θα χρειαστεί να αντικατασταθούν πριν την ημερομηνία λήξης τους.
Οι λάμπες διαρκείας χρησιμοποιούν το ένα πέμπτο περίπου της ενέργειας των συμβατικών λαμπτήρων, γεγονός που σημαίνει ότι εξοικονόμηση χρημάτων για τον καταναλωτή και προστασία του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η νέα μελέτη προειδοποιεί ότι ακόμα και οι ποιοτικές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας χάνουν σημαντικό μέρος από τη φωτεινότητά τους με το πέρασμα του χρόνου, το οποίο μπορεί να φθάσει και το 20% από τη συνολική διάρκεια των 8.000 ωρών ζωής τους.
Οι πιο χαμηλής ποιότητες λάμπες διαρκείας ενδέχεται να χάσουν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, έως το 40%, με συνέπεια η λάμπα να είναι στην αρχή φωτεινή όσο μια παραδοσιακή λάμπα 100 βατ, αλλά να καταλήγει να βγάζει φως όσο μια λάμπα 60 βατ.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Μηχανολογίας και Τεχνολογίας, ορισμένοι κατασκευαστές τέτοιων λαμπτήρων «φουσκώνουν» σκοπίμως, στις διαφημίσεις τους, την ποσότητα φωτός που εξ αρχής βγάζει η λάμπα.
Οι λάμπες διαρκείας εκπέμπουν φως όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει μέσα από ένα σωλήνα γεμάτο με αέριο. Το αέριο λάμπει με υπεριώδη ακτινοβολία, που φωτίζει την επικάλυψη λευκού φωσφόρου στο εσωτερικό του σωλήνα.
Το πρόβλημα, κατά τους Βρετανούς ερευνητές είναι ότι σταδιακά αυτή η επικάλυψη χάνει ένα μέρος από την ικανότητά της να φωτίζεται και ως εκ τούτου η λάμπα γίνεται πιο αχνή.
Άλλες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αλογόνου ή LED, δεν παρουσιάζουν ανάλογο πρόβλημα.
[Eco News]