promotional banner

7 μύθοι για την υγεία και η πραγματικότητα


Γράφει η Νέλλη Παρασκευοπούλου Επιμέλεια: Κατερίνα Πατούλια

Καθημερινά, ακούς τόσες συμβουλές και ειδήσεις σχετικά με την υγεία σου, που λογικό είναι να τα έχεις χαμένα. Να βάλεις μάσκα για να προφυλακτείς από τη γρίπη; Να πάρεις παυσίπονο για να περάσει ο πονοκέφαλος; Να κάνεις μπάνιο με γεμάτο στομάχι; Τελικά, ποιά γιατροσόφια αποτελούν μεγάλους μύθους για την υγεία σου και ποιά είναι η αλήθεια τελικά;

1. Μύθος Πρώτος: έχεις πονοκέφαλο; περίμενε να σου περάσει.
Η πραγματικότητα: αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο πονοκέφαλος είναι ελαφρύς. Τότε, ίσως περάσει μόνος του πίνοντας έναν καφέ ή χαλαρώνοντας. Αν έχεις ημικρανία, καλύτερα να πάρεις μια ασπιρίνη για να μην υποφέρεις άσκοπα.

2. Μύθος Δεύτερος: το ψάρι χαρίζει εξυπνάδα.
Η πραγματικότητα: ο φώσφορος που περιέχει είναι πολύτιμος για τη μνήμη και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί γονείς πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο συστατικό στη διατροφή των παιδιών. Στην πραγματικότητα, οι νοητικές δυνατότητες δεν εξαρτώνται από τη διατροφή, αλλά από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και από τις πληροφορίες που προσλαμβάνουμε. Το ψάρι πάντως, ωφελεί τον εγκέφαλο γιατί τα ακόρεστα λιπαρά ωμέγα 3 και 6 που περιέχει , βελτιώνουν τη μεταφορά των πληροφοριών ανάμεσα στα κύτταρα, διευκολύνοντας τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

3. Μύθος Τρίτος: αν φας πολλές σοκολάτες θα βγάλεις σπυράκια.
Η πραγματικότητα: δεν αληθεύει! Τα σπυράκια οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές που αυξάνουν την τεστοστερόνη. Υπάρχουν πάντα στον οργανισμό, αλλά αυξάνονται όταν περνάμε περιόδους κούρασης ή στρες, καθώς και στην εφηβεία, αυξάνοντας την έκκριση σμήγματος, η οποία με τη σειρά της προκαλεί σπυράκια. Προσοχή όμως! Αν υποφέρεις ήδη από ακμή, καλό είναι να μην υπερβάλλεις με τις πολλές σοκολάτες, γιατί όπως και άλλες τροφές (αλλαντικά, τηγανητά και γλυκά), μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή της επιδερμίδας.

4. Μύθος Τέταρτος: δεν πρέπει να κάνουμε μπάνιο με γεμάτο στομάχι.
Η πραγματικότητα: εξαρτάται από το γεύμα και τη θερμοκρασία του νερού. Αν κάνεις μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα έχοντας φάει ένα ελαφρό σνακ που δεν επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα δεν διατρέχεις κανέναν κίνδυνο. Το μπάνιο όμως, γίνεται επικίνδυνο αν έχεις φάει ένα πλήρες γεύμα και όταν το νερό είναι κρύο, όπως και όταν το νερό είναι παγωμένο και είσαι πολύ ιδρωμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο οργανισμός αναγκάζεται να καταβάλει υπερβολική προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τη μυϊκή λειτουργία, να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του νερού και να ολοκληρώσει την πέψη, με αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώσει» το νευροφυτικό σύστημα και να αντιμετωπίσεις σοβαρό πρόβλημα.

5. Μύθος Πέμπτος: τρέχει η μύτη μου άρα έχω γρίπη.
Η πραγματικότητα: το πιθανότερο είναι να μην έχεις γρίπη αλλά μια αλλεργία ή ένα απλό κρυολόγημα. Αν η μύτη που τρέχει, συνδικάζεται και με κατάσταση υψηλού πυρετού που επιμένει για ημέρες, μπορείς να επισκεφτείς το γιατρό σου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πλύσεις της μύτης με θαλασσινό νερό, μπορεί να αποτελέσει φάρμακο για την μυτούλα σου που δεν σταματά να τρέχει

6. Μύθος Έκτος: αν φοράς μάσκα, κινδυνεύεις λιγότερο.
Η πραγματικότητα: το να φοράς μια χειρουργική μάσκα παντού, δεν προεξοφλεί ότι δεν θα κολλήσεις τη νέα γρίπη ή οποιασδήποτε μορφής γρίπη. Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής: καλό πλύσιμο των χεριών, φτάρνισμα σε χαρτομάντιλα ή στους αγκώνες και όχι στα χέρια σου και αποφυγή κλειστών χώρων με πολυκοσμία όσο το δυνατόν περισσότερο.

7. Μύθος Έβδομος: αν τρίζεις τα δάχτυλά σου, θα τους προκαλέσεις αρθρίτιδα.
Η πραγματικότητα: αν δεν νιώθεις πόνο πιέζοντας τα δάχτυλα, δεν κινδυνεύεις να τους προκαλέσεις αρθρίτιδα, τρίζοντάς τα. Ο ήχος που ακούγεται κατά το τρίξιμο, οφείλεται στην αναρρόφηση αερίων που αποβάλλονται, τη στιγμή που οι αρθρώσεις χωρίζονται υπό συνθήκες υψηλής πίεσης.

[από το περιοδικό TV EΘΝΟΣ - womenonly]