promotional banner

Έρευνα ρίχνει φως στα αίτια του αυτισμού των πρόωρων νεογνών


Οι ερευνητές έχουν από καιρό διακρίνει σημάδια αυτισμού σε παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα, ενώ ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι τέτοια συμπτώματα μπορεί να μετατραπούν σε ολικό αυτισμό κατά την παιδική ηλικία.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι επιπλοκές της εγκυμοσύνης και τα πρώτα χρόνια μπορεί πιθανόν να ευθύνονται για τον κίνδυνο. Δεν είναι σαφής ο τρόπος μέσω του οποίου πολλά παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα θα εμφανίσουν αυτισμό. Η έρευνα, περιέλαβε 1.216 παιδιά με αυτιστικές διαταραχές και 6.080 χωρίς.

Η Dr. Susanne Buchmayer, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, όταν έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες ανακάλυψε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν στις 31 εβδομάδες εγκυμοσύνης ή νωρίτερα είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό σε σύγκριση με νεογνά που δεν γεννήθηκαν πρόωρα. Όσα γεννήθηκαν μεταξύ 32 και 36 εβδομάδων είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτισμό.

Ωστόσο, όταν έλαβε υπόψη τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης και τα πρώτα χρόνια δεν φάνηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ νεογνών που γεννήθηκαν στις 36 εβδομάδες και νωρίτερα και σε όσα νεογνά γεννήθηκαν αργότερα, υποδεικνύοντας ότι ο αυτισμός συνδεόταν με τις επιπλοκές και όχι με τον πρόωρο τοκετό.

Για παράδειγμα, η προεκλαμψία-κατάσταση απειλητική για τη ζωή που εμφανίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, κατακράτηση υγρών και πρωτεΐνη στα ούρα- φάνηκε να συνδέεται με μεγαλύτερο από 50% κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά.

Άλλες επιπλοκές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο: μωρά που γεννήθηκαν μικρά σε σχέση με τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χαμηλό σάκχαρο του νεογνού, γενετικές ανωμαλίες και σπασμοί του νεογνού.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η πλειοψηφία των παιδιών με αυτισμό δεν γεννήθηκαν πρόωρα και θεωρούν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το ερώτημα αν η πρόληψη των επιπλοκών της εγκυμοσύνης μπορεί να εμποδίσει τη διαταραχή. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pediatrics’.

[Pediatrics - iatronet]