promotional banner

Τέσσερις συνήθειες για καλή υγεία


Δεν καπνίζετε, ασκείστε συστηματικά, τρώτε υγιεινά και διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα; Εάν ναι, τότε έχετε έως και 80% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρετε από χρόνιες παθήσεις, όπως καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη και νόσους της καρδιάς, υποστηρίζει νεώτερη μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

Η μελέτη στηρίχθηκε στα δεδομένα μιας παλαιότερης γερμανικής μελέτης, που διήρκησε τέσσερα χρόνια (1994-1998) και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 23.000 ανθρώπων ηλικίας από 35 έως 65 ετών.

Οι αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και το ιστορικό υγείας των εθελοντών και διαπίστωσαν ότι τέσσερις συνήθειες έπαιζαν καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη χρόνιων νόσων: η αποχή από το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος κάτω από το 30, η συστηματική άσκηση τουλάχιστον 3.5 ώρες την εβδομάδα και η υγιεινή διατροφή, δηλαδή η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η μειωμένη πρόσληψη κρέατος.

Ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο ή το επάγγελμα, οι εθελοντές που είχαν υιοθετήσει τις συνήθειες αυτές είχαν κατά μέσο όρο 78% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, καρκίνο ή σακχαρώδη διαβήτη συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που δεν ακολουθούσαν αυτό τον τρόπο ζωής.

Το μεγαλύτερο όφελος φάνηκε να σχετίζεται με την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς όσοι είχαν υιοθετήσει και τις τέσσερις συνήθειες εμφάνιζαν 93% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο. Θετική επίδραση, αν και σε μικρότερο βαθμό, υπήρχε και για τους εθελοντές που ακολουθούσαν κάποιες από αυτές τις συνήθειες. Σε αυτή την περίπτωση, ο δείκτης μάζας σώματος κάτω του 30 φάνηκε να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και ακολουθούσαν η αποχή από το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή.

«Όσα περισσότερα κάνεις τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος. Θετικές επιδράσεις υπάρχουν εάν υιοθετήσουμε μια από τις υγιεινές συνήθειες. Αλλά όσες περισσότερες συνήθειες εντάξεις στη ζωή σου τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος», σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Earl S. Ford, από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής.

«Η μελέτη αυτή διαβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. Είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να «προικήσουν» τα παιδιά τους με 80% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή ακόμη και να πεθάνουν από καρκίνο», σχολιάζει ο δρ. David L. Katz από το Ερευνητικό Κέντρο Πρόληψης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Αρχεία Εσωτερικής Ιατρικής» (Archives of Internal Medicine).