promotional banner

Ανακαλύφθηκε συσκευή που εντοπίζει τον καρκίνο


Μια hitech συσκευή αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου και άλλων ασθενειών, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο αναμονής των αποτελεσμάτων από λίγες ημέρες σε μερικά λεπτά.

Η νέα αυτή συσκευή βασίζεται στη χρήση νανοτεχνολογίας και λειτουργεί ανιχνεύοντας συγκεκριμένους δείκτες στο αίμα, που υποδεικνύουν ότι ο εξεταζόμενος νοσεί. Το μικρό της μέγεθος την καθιστά ιδανικό εργαλείο για τους γιατρούς, που μπορούν να την έχουν συνεχώς μαζί τους και να αποκτούν ακριβείς μετρήσεις στη στιγμή.

Οι εξετάσεις που γίνονται σήμερα για την ανίχνευση του καρκίνου ή των καρδιοπαθειών, απαιτούν στην πλειονότητά τους αιμοληψία, αποστολή του δείγματος σε μικροβιολογικό εργαστήριο και πολυήμερη αναμονή μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων. Αντιθέτως, η νέα αυτή συσκευή παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά.

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι μπορεί να διαγνώσει μια ευρεία γκάμα ασθενειών, από τον καρκίνο των ωοθηκών μέχρι καρδιαγγειακές νόσους. «Οι νανοαισθητήρες χρησιμοποιούνται την τελευταία δεκαετία, μόνο όμως σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον.

Είναι η πρώτη φορά που είμαστε σε θέση να τους χρησιμοποιήσουμε σε δείγμα αίματος, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα διάλυμα αποτελούμενο από πρωτεΐνες, ιόντα και άλλα πράγματα που επηρεάζουν την ανίχνευση» δήλωσε ο Μαρκ Ριντ, μέλος της ομάδας που δημιούργησε τη συσκευή.