promotional banner

Τα φύκια θα δώσουν τη λύση στο φαινόμενο του θερμοκηπίου


Γράφει η Χριστίνα Λένη

Η εταιρεία υγρών καυσίμων EXXON δήλωσε ότι θα κάνει την πρώτη σημαντική επένδυση για την μείωση των ρύπων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρουσίασε την έναρξη της συνεργασίας της με την εταιρία βιοτεχνολογίας Synthetic Genomics Inc σε μια προσπάθεια δημιουργίας καυσίμων από φύκια.

Το γεγονός ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν δεχτεί μεγάλη κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ώθησε την εταιρεία σε αναζήτηση νέων μεθόδων για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Αν τα φύκια αποδειχτούν ικανά για μαζική παραγωγή , αυτό θα αποφέρει μακροπρόθεσμα, κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων στην εν λόγω εταιρεία.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΧΧΟΝ, ωστόσο, σημείωσε ότι το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο και δεν έχει εγγυήσεις επιτυχίας. Τα οφέλη από την παραγωγή καυσίμων από τα φύκια; Πολλά… Μπορούν να καλλιεργηθούν στη γη και χρησιμοποιώντας νερό ακατάλληλο για άλλες καλλιέργειες. Καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα άρα συντελούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και είναι δυνατόν να παραχθεί από αυτά ένα έλαιο με μοριακή δομή παρόμοια με αυτή του πετρελαίου.

Και άλλες εταιρείες ωστόσο έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς εναλλακτικές μεθόδους δημιουργίας βιοκαυσίμων. Η Royal Dutch Shell PLC ανακοίνωσε μια σειρά επενδύσεων όσον αφορά στην αιολική και στην ηλιακή ενέργεια. Σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία Iogen Corp θα προσπαθήσουν να παράγουν αιθανόλη από σιτάρι και άχυρο , ενώ η γερμανική εταιρεία Choren Industries θα επιχειρήσει να αναπτύξει ένα συνθετικό βιοκαυσίμων από υπολείμματα ξύλου.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι μεγαλύτερες εταιρείες καυσίμων ανά τον κόσμο εν μέρει για την διάσωση του πλανήτη αλλά και γιατί η αύξηση των κερδών τους προμηνύεται αλματώδης. Και αυτό αποτελεί και το βασικό άξονα των ενεργειών τους. Το «μαύρο βιο- χρυσάφι» αποτελεί αυτοσκοπό για τους παγκόσμιους κολοσσούς και ταυτόχρονα επιτακτική ανάγκη για την διάσωση του πλανήτη αλλά και την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

[Associated Press - Blue Planet]