promotional banner

Αποχαιρέτησαν τον Πλάθιντο Ντομίνγκο


Γράφει ο Μιχάλης Αρβανίτης

Τον Πλάθιντο Ντομίνγκο αποχαιρέτησαν οι θεατές της Σκάλας του Μιλάνου, στην τελευταία του παράσταση, χειροκροτώντας τον όρθιοι για είκοσι ολόκληρα λεπτά.

Κριτικός έγραψε για τον Ντομίνγκο ότι διαθέτει ακόμα φωνή δυνατότερη από πολλούς τριαντάχρονους.

José Plácido Domingo Embil

Πιο γνωστός ως Plácido Domingo
(γεννηθείς στις 21 Ιανουαρίου 1941), είναι Ισπανός τενόρος, γνωστός για την πολύπλευρη και ισχυρή φωνή του, διαθέτει μία ηχώ με δραματικό τόνο σε όλη την γκάμα.

Γεννήθηκε κοντά στην Barrio de Salamanca της Μαδρίτης, και μετακόμισε στο Μεξικό με την οικογένειά του. Σπούδασε πιάνο στο πρώτο ιδιωτικό και αργότερα στο Εθνικό Ωδείο στην Πόλη του Μεξικού.

Το 1957 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση, Το 1961, έκανε το ντεμπούτο του μελοδραματικά, σε έναν ηγετικό ρόλο ως Αλφρέντο στην La Traviata στο Μοντερέι, και αργότερα το ίδιο έτος, το ντεμπούτο του στις Ηνωμένες Πολιτείες με την Dallas Civic Opera, όπου έπαιξε το ρόλο της στο Arturo Donizetti 's Λουκία di Lammermoor απέναντι Joan Sutherland στο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 1962, επέστρεψε στο Τέξας για να παίξει το ρόλο του Edgardo στην ίδια όπερα. Κατά τα τέλη του 1962, υπέγραψε συμβόλαιο έξι μηνών με την Εθνική Λυρική Σκηνή το Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, αλλά αργότερα επεκτάθηκε το συμβόλαιο και έμεινε για δύο έτη και έξι μήνες, τραγουδώντας 280 παραστάσεις από 12 διαφορετικούς ρόλους.

Τον Ιούνιο του 1965 πήγε για οντισιόν στο New York City Opera και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του Νέα Υόρκη ως Δον Χοσέ στην Κάρμεν του Bizet, αλλά το ντεμπούτο του ήρθε νωρίτερα, όταν του ζητήθηκε την τελευταία στιγμή να αντικαταστήσει έναν τενόρο στη Madama Butterfly του Puccini.

Έκανε το ντεμπούτο του στην Κρατική Όπερα της Βιέννης το 1967, και στις 28 Σεπτεμβρίου 1968 στο Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Έχει κάνει πάνω από 100 ηχογραφήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2008, η Deutsche Grammophon κυκλοφόρησε το τελευταίο CD (Amore Infinito) που βασίζεται σε ποιήματα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' με ντουέτα των Andrea Bocelli, Josh Groban, Katherine Jenkins, Vanessa L. Williams και με τον γιο του Plácido Domingo ο νεώτερος.

[mixalis2004.wordpress.com]