Τέλος στις «γκρίζες ζώνες» στην ακίνητη περιουσία
Μετατροπή όλων των υποθηκοφυλακείων της Αττικής και Θεσσαλονίκης σε Γραφεία Κτηματολογίου και νέο καθεστώς στον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας, εντοπισμό καταπατημένων, διεκδίκηση από το Δημόσιο αμφισβητούμενων εκτάσεων και ξεκαθάρισμα με τις χρησικτησίες φέρνει η επόμενη φάση στη διαδικασία της κτηματογράφησης που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2008 στις 107 περιοχές της χώρας.
Η φάση αυτή αφορά την επεξεργασία των δηλώσεων ιδιοκτησίας και τη μετάβαση από το παλιό καθεστώς των υποθηκοφυλακείων σ’ αυτό των Γραφείων Κτηματολογίου. Με την εξέλιξη αυτή θα αρχίσει ουσιαστικά να λειτουργεί το Κτηματολόγιο και στις περιοχές που εντάχθηκαν σ’ αυτό.
Κατά τις εκτιμήσεις των αρμόδιων παραγόντων
στο τέλος του 2011 με αρχές του 2012 αναμένεται να ενσωματωθούν σταδιακά τα υποθηκοφυλακεία στα νέα Γραφεία Κτηματολογίου. Και πλέον όλες οι πράξεις που συνδέονται με την κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας θα διεκπεραιώνονται με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα.
Τα περισσότερα από τα υποθηκοφυλακεία της Αττικής είναι από τα παλαιότερα σ’ όλη τη χώρα. Αυτά που λειτουργούν σε Μαραθώνα, Λαύριο, Αχαρνές, Κρωπία και Κερατέα ιδρύθηκαν το 1856, τότε που για πρώτη φορά καθιερώθηκε η λειτουργία υποθηκοφυλακείων. Συμπληρώνουν, δηλαδή, ενάμιση αιώνα ζωής.
Οταν θα λειτουργήσουν τα Γραφεία Κτηματολογίου τα υποθηκοφυλακεία δεν θα κλείσουν, αλλά θα διατηρηθούν ως αρχεία, με πολύτιμο ρόλο και σημασία, καθώς σ’ αυτά θα ανατρέχουν όσοι χρειάζονται πληροφορίες για το παρελθόν κάποιου ακινήτου και κυρίως στοιχεία για τους αρχικούς ιδιοκτήτες. (Η αναζήτηση αυτή είναι αναγκαία, όταν, για παράδειγμα, υπάρχει πιθανότητα σε συμβόλαιο πριν από το 1923 να αναφέρεται η ύπαρξη αγροτικού δρόμου, με την οποία εξασφαλίζει «πρόσοψη» σε κοινόχρηστο δρόμο ένα «τυφλό» οικόπεδο, κάτι που αλλάζει άρδην τα δεδομένα αξιοποίησής του.)
Στα βιβλία των υποθηκοφυλακεία τα ακίνητα εντοπίζονται με το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη τους, ενώ στο Κτηματολόγιο κάθε ακίνητο θα καταγράφεται με έναν Κωδικό Αριθμό, αυτόν που ήδη πήρε με τη δήλωση που υποβλήθηκε το περασμένο διάστημα στα Γραφεία Κτηματογράφησης. Ο κωδικός αυτός θα «ξεκλειδώνει» στο διηνεκές την ταυτότητα του ακινήτου.
Στα Γραφεία Κτηματολογίου θα ανήκουν οι ίδιες περιοχές που εξυπηρετούνται σήμερα από καθένα από τα υποθηκοφυλακεία. Και θα βρίσκονται και στις ίδιες διευθύνσεις.
Για παράδειγμα, το υποθηκοφυλακείο του Λαυρίου, που βρίσκεται στην οδό Κ. Πλειώνη, θα καλύπτει ως Γραφείο Κτηματολογίου: τη Λαυρεωτική, το Σούνιο, τα Λεγρενά και την Παλαιά Φώκαια ή αυτό της Κρωπίας, το οποίο λειτουργεί στην οδό Ηρακλέους, και καλύπτει τα ακίνητα του Κορωπίου, της Παιανίας, του Μαρκόπουλου, του Γέρακα και της Βάρκιζας και της Κερατέας στην οδό Βασ. Σοφίας και αφορά τις περιοχές Καλυβίων, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαγονησίου, Σαρωνίδα και Αγίου Κωνσταντίνου.
Με τη δρομολόγηση της σύστασης νέων Γραφείων Κτηματολογίου ανοίγει ο δρόμος για να αντιμετωπιστούν οριστικά και οι «γκρίζες ζώνες» στο χάρτη των δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών: Οι αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις, η καταπατημένη δημόσια γη και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη ζώνη του αιγιαλού.
Εδώ και 2,5 χρόνια οι νομικές υπηρεσίες, οι τοπογράφοι και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό του Κτηματολογίου αναζητούν τις τεχνικές λύσεις που θα οδηγήσουν στην καταγραφή με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο όλων εκείνων των ακινήτων που αποτελούν αμφισβητούμενες ιδιοκτησίες και φέρνουν απέναντι πολίτες και δημόσιο.
Το «καθαρό» τοπίο σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία κάθε τετραγωνικού γης αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ουσιαστική λειτουργία του εθνικού Κτηματολογίου και την αξιοποίησή του για αναπτυξιακούς σχεδιασμούς.
Ηδη οι ιδιοκτήτες όταν προσήλθαν στα Γραφεία Κτηματογράφησης για την υποβολή των δηλώσεων πήραν την πρώτη «γεύση» για τις αλλαγές που προωθούνται παράλληλα με την επέκταση του Κτηματολογίου. Κλήθηκαν να εντοπίσουν το ακίνητό τους μέσω αεροφωτογραφιών, ώστε να «ταυτοποιείται» αυτό που δήλωναν μ’ αυτό που υπήρχε στην πραγματικότητα. Οι αεροφωτογραφίες τραβήχτηκαν με τα πλέον σύγχρονα μέσα και δείχνουν με ευκρίνεια αντικείμενα μεγέθους έως και 20 εκατοστών. Φαίνονται, δηλαδή,
ακόμα και οι τσιμεντόλιθοι.
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στις αρχές του 2011 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να ενημερωθούν για την καταγραφή αυτή. Και θα δουν πού και τι βρίσκεται απ’ αυτά που δήλωσαν στους χάρτες που θα αναρτηθούν. Ο νόμος προβλέπει, επίσης, ότι θα σταλεί στον καθένα χωριστά κτηματολογικό απόσπασμα.
Τότε, αναμένονται και οι πρώτες αποκαλύψεις. Θεωρείται βέβαιο ότι πολλά από ακίνητα θα βρεθούν «αδήλωτα». Ενας αριθμός από αυτά τα αδήλωτα θα προέρχεται είτε από «σχολάζουσες κληρονομιές» (τεθνεώτες χωρίς κληρονόμους), είτε από ομογενείς που δεν ενδιαφέρθηκαν ή δεν ενημερώθηκαν, είτε από κάποιους –τους λιγότερους– που «ξέχασαν» ή αγνόησαν το Κτηματολόγιο. Πολλά όμως θα αποτελούν δημόσια περιουσία, η οποία στην πλειονότητά της βρισκόταν πριν από το Κτηματολόγιο στα χέρια επιτήδειων.
Οι καταπατήσεις ιδιωτικών ακινήτων μπορούν να κατοχυρωθούν σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται συνεχής χρήση για 20 χρόνια. Αν και το Κτηματολόγιο δίνει την ευκαιρία ακόμα και σ’ αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με καταπατητές να διεκδικήσουν την επιστροφή της περιουσίας τους. Στις περιπτώσεις περιουσιών τις οποίες διεκδικεί το Δημόσιο, οι ιδιώτες θα πρέπει να επιδείξουν τίτλους από το 1885 για να βγουν κερδισμένοι.
Αλλο μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι το «ξεκαθάρισμα» στις δασικές περιοχές και στη ζώνη του αιγιαλού.
Στις νέες δηλώσεις αναφέρεται και η χρήση του ακινήτου. Θα κατοχυρωθεί η σημερινή τους χρήση ή θα αναγνωριστεί ό,τι είχε καταγραφεί στις αεροφωτογραφίες του 1945.
Ανάλογα κενά υπάρχουν και στη ζώνη του αιγιαλού.
Η ελληνική ακτογραμμή των 1.6000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πλην ελαχίστων τμημάτων της, δεν έχει οριοθετηθεί. Εχει, όμως, γεμίσει από κτίρια. Πόσα και ποια από τα κτίρια αυτά θα κατοχυρωθούν από τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους και ποια και πού θα χαρακτηριστούν αυθαίρετα και κατ’ επέκταση κατεδαφιστέα; Την απάντηση, βέβαια, την οποία περιμένουν εκατοντάδες κάτοικοι, δεν θα τη δώσει το Κτηματολόγιο. Δεν έχει δικαίωμα να εξετάζει τη νομιμότητα της οποιασδήποτε κατασκευής. Η ιδιοκτησία της γης ενδιαφέρει το Κτηματολόγιο. Βεβαίως, ο νόμος αναφέρει ό,τι δηλώνεται και ό,τι υπάρχει πάνω στη γη.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ, ΤΑ ΔΑΣΙΚΑ, ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ
Το σημαντικότερο από τα βήματα που ήδη κάνει η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» είναι αυτό που αφορά την επιχείρηση οριοθέτησης των δασικών εκτάσεων και της ζώνης του αιγιαλού.
Ανέθεσε σε τεχνικά γραφεία το έργο των οποίων συνεπικουρούν τα δικά της στελέχη να οριοθετήσουν τα δάση, τις δασικές και χορτολιβαδικές ζώνες ολόκληρης της χώρας, αλλά και τη ζώνη του αιγιαλού. Το υλικό αυτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι συγκεντρωμένο στο σύνολό του στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Στην περίπτωση των δασών καταγράφεται η σημερινή εικόνα και Γίνονται συγκρίσεις με την εικόνα του 1945, περίοδο κατά την οποία έγινε μέσω αεροφωτογραφιών η πρώτη ολοκληρωμένη αποτύπωση του εθνικού δασικού πλούτου.
Οταν θα σχηματιστεί πλήρης εικόνα, το Κτηματολόγιο σχεδιάζει να αναζητήσει και τους ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων. Οσοι εκ των ιδιωτών φέρονται να κατέχουν δάση, δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις προ του 1945 πρέπει να αποδείξουν από πού και πώς τα κληρονόμησαν. Ο,τι δεν αποδεικνύεται ως ιδιωτική περιουσία θα καταγράφεται ως δημόσια ιδιοκτησία. Οι αποχαρακτηρισμοί, οι αλλαγές χρήσεις και οποιαδήποτε άλλη μεταβολή πρέπει για να «κατοχυρωθούν» να καλυφθούν από νέα νομοθετική ρύθμιση. Ανάλογη είναι και η επιχείρηση που κι αυτή Βρίσκεται σε εξέλιξη για την οριοθέτηση της ζώνης του αιγιαλού.
Το Κτηματολόγιο λαμβάνει για την οριοθέτηση αύτη τις παλιές μεθόδους προσδιορισμού της ζώνης του αιγιαλού: Οπου φτάνει το μεγαλύτερο κύμα του χειμώνα, Όπου φυτρώνουν τα πρώτα αρμυρίκια ή όπου παρεμβαίνει το ανάγλυφο του φυσικού περιβάλλοντος. Στην καταγραφή των ιδιοκτησιών το Κτηματολόγιο έχει να αντιμετωπίσει περιπτώσεις ιδιωτών που δηλώνουν περιουσία εντός της ζώνης του αιγιαλού, μια ζώνη η οποία όμως είναι αποκλειστικά περιουσία του Δημοσίου. Επειδή, ωστόσο, δεν έχει οριοθετηθεί εύκολα, ο καθένας μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει –όχι όμως για πολύ απ’ ό,τι φαίνεται.
ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΣΗΜΟ
Το χέρι στην τσέπη και για το Κτηματόσημο θ’ αρχίζουν να βάζουν μέσα στο 2010 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρώτα θα ξεκινήσουν να πληρώνουν –σταδιακά– οι παλιοί «πελάτες» του Κτηματολογίου και εν συνεχεία οι νεότεροι. Συνολικά θα κληθούν στα ταμεία 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν 12,7 εκατομμύρια δικαιώματα.
Οι πρώτοι «λογαριασμοί» θα αποσταλούν έως το καλοκαίρι σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν περιουσία στις 338 περιοχές στις οποίες «πήγε» το Κτηματολόγιο το 1997 και το 1999. Πρόκειται για 2,5 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι έχουν δηλώσει 5,8 εκατομμύρια δικαιώματα (πλήρης ιδιοκτησία, συνιδιοκτησία, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε ακίνητα. Αυτοί οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τίποτα μέχρι τώρα για τις δηλώσεις που υπέβαλαν, «χρωστούν» όμως συνολικά 170 με 180 εκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό προκύπτει από τα 35 ή 20 ευρώ που αντιστοιχεί για κάθε δικαίωμα. Είναι, δηλαδή, το ανταποδοτικό τέλος το οποίο έχει ήδη πληρώσει η επόμενη «φουρνιά», η οποία εντάχθηκε στο Κτηματολόγιο το καλοκαίρι του 2008, καθώς γι’ αυτές τις δηλώσεις ίσχυσε άλλη ρύθμιση. Οι τελευταίοι, που υπολογίζονται σε 3 εκατομμύρια με δικαιώματα σε ακίνητα που φτάνουν τα 6,8 εκατομμύρια, πρώτα πλήρωναν το ανταποδοτικό τέλος και μετά υπέβαλαν τη δήλωση ιδιοκτησίας.
Η πληρωμή τού ανταποδοτικού τέλους για τους παλιούς «πελάτες» του Κτηματολογίου θα γίνεται σταδιακά. Δεν θα κληθούν, δηλαδή, όλοι μαζί οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν, αλλά θα καλούνται ανά περιοχή (νομός ή περιφέρεια) και από μήνα σε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι για να «εξοφλήσουν» όλοι το ανταποδοτικό τέλος θα περάσουν ενδεχομένως 2 ή και 3 χρόνια –ανάλογα με τη δυνατότητα είσπραξης που θα έχουν οι εφορίες.
Πριν από το «ένταλμα» πληρωμής οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν βεβαιώσεις για ακίνητα που έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο σε περιοχές μίας ή περισσότερων περιφερειών της χώρας και θα καλούνται οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων σε διάστημα ενός μηνός, εφόσον εντοπίζουν λάθη σε εμβαδόν, θέση, ονόματα ή τίτλους, να τα διορθώνουν. Για τη διόρθωση αυτή θα προσέρχονται στα Γραφεία Κτηματολογίου και προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα ζητούν να διορθωθούν τα όποια λάθη υπάρχουν.
Είναι πολύ πιθανό να προκύψουν και λάθη ή παραλείψεις που θα χρειαστούν δικαστική διαδικασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, καθώς κατά την πρώτη φάση της κτηματογράφησης το σύστημα που εφαρμόστηκε δοκιμάστηκε για πρώτη φορά.
Στις απλές περιπτώσεις διόρθωσης λαθών η συνέχεια θα είναι επίσης απλή και για το Κτηματολόγιο και για τις εφορίες, αλλά και για τους πολίτες. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των διορθώσεων θα μεσολαβήσει ένας ακόμα μήνας για να «τσεκαριστεί» τι οριστικοποιείται. Και ό,τι οριστικοποιηθεί θα πάρει το δρόμο για τη «χρέωση» του ανταποδοτικού τέλους.
Δηλαδή σ’ ένα δίμηνο μετά την παραλαβή των βεβαιώσεων του Κτηματολογίου θα φτάνει και το «χρεωστικό» της εφορίας. Η τελευταία θα ζητεί να καταβληθούν 35 ευρώ από κάθε δικαιούχο και για κάθε δικαίωμα που αναφέρεται σε ακίνητο κύριας χρήσης και 20 για κάθε δικαίωμα σε βοηθητικό χώρο. Όπως, δηλαδή, πλήρωσαν το ανταποδοτικό τέλος και οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές που εντάχθηκαν στο Κτηματολόγιο το περασμένο καλοκαίρι. Η πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους θα γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πιθανότατα μέσα σ’ ένα μήνα.
Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, η οφειλή θα αντιμετωπίζεται όπως όλες οι άλλες οφειλές στο Δημόσιο, με προσαυξήσεις δηλαδή και με μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Επίσης, όσοι δεν πληρώσουν το ανταποδοτικό τέλος δεν θα μπορούν να προχωρούν σε πράξεις που αφορούν το ακίνητο, όπως μεταβιβάσεις ή έκδοση οικοδομικής άδειας. Για τις αγροτικές εκτάσεις προβλέπεται από το νόμο η καταβολή έως δύο και μόνον ανταποδοτικών τελών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των χωραφιών ή βοσκοτόπων που έχουν δηλωθεί από τον ίδιο δικαιούχο στην ίδια περιοχή.
Οι ιδιοκτήτες των παλαιών κτηματογραφήσεων δεν θα έχουν άλλη επιβάρυνση πέραν του ανταποδοτικού τέλους.
«ΤΣΟΥΖΕΙ» Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ
Η επιβάρυνση των 3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων που δήλωσαν την περιουσία τους σε 107 περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2008, με συνολικά 6,9 δικαιώματα, θα είναι τελικά πολύ υψηλότερη απ’ αυτήν των προηγούμενων. Αυτοί οι ιδιοκτήτες εκτός από το Κτηματόσημο των 35 ή 20 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και το αναλογικό τέλος. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αφαιρουμένων 20.000 ευρώ (και αυτό για να υπάρχει… δικαιοσύνη, καθώς όσοι έχουν ακίνητα αξίας έως 20.000 ευρώ δεν θα πληρώσουν το αναλογικό τέλος, φυσικά τόσο μικρή αξία έχουν κάποια βοσκοτόπια και ορισμένες αποθήκες).
Με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών το ποσό που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο το 70% με 80% των ιδιοκτητών θα καταβάλουν από 100 έως 200 ευρώ. Το αναλογικό τέλος, σε αντίθεση με το ανταποδοτικό, θα πληρωθεί ανά ακίνητο και όχι ανά δικαίωμα.
Καμιά χρέωση δεν θα ξεπερνά τα 900 ευρώ, ακόμα κι αν το αναλογικό τέλος προκύπτει υψηλότερο, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο έχει δηλωθεί εντός της προθεσμίας που έχει οριστεί. Σύμφωνα με το νόμο για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν ισχύει οροφή στο αναλογικό τέλος. Θεωρητικά οι εκπρόθεσμοι επιβαρύνονται και με πρόστιμα ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του ακινήτου από 70 έως 250 ευρώ. Αυτά τα πρόστιμα δεν έχουν ακόμα καταλογιστεί.
Οσοι έχουν αγροτεμάχια θα πληρώνουν ένα αναλογικό τέλος για όλα αν αυτά βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Το αναλογικό τέλος εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί από τις αρχές του 2011.
Σε ποιες περιοχές θα υποβληθούν δηλώσεις ιδιοκτησίας το 2010
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται γύρω από την Πάρνηθα οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί στις κτηματογραφήσεις του καλοκαιριού του 2008. Πρόκειται για τις εξής περιοχές:
1. Δήμος Αυλώνος, Νομού Αττικής
2. Κοινότητα Αφιδνών, Νομού Αττικής
3. Κοινότητα Μαλακάσης, Νομού Αττικής
4. Κοινότητα Πολυδενδρίου, Νομού Αττικής
5. Δήμος Οινοφύτων, Νομού Βοιωτίας
6. Τοπικό διαμέρισμα Αγίου Θωμά του Δήμου Οινοφύτων, Νομού Βοιωτίας
7. Τοπικό διαμέρισμα Κλειδιού του Δήμου Οινοφύτων, Νομού Βοιωτίας
8. Δήμος Δερβενοχωρίων, του Νομού Βοιωτίας
9. Τοπικό διαμέρισμα Δάφνης του Δήμου Δερβενοχωρίων, Νομού Βοιωτίας
10. Τοπικό διαμέρισμα Πύλης του Δήμου Δερβενοχωρίων, Νομού Βοιωτίας
11. Τοπικό διαμέρισμα Σκουρτών του Δήμου Δερβενοχωρίων, Νομού Βοιωτίας
12. Τοπικό διαμέρισμα Στεφάνης του Δήμου Δερβενοχωρίων, Νομού Βοιωτίας
Η επέκταση τώρα του Κτηματολογίου στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει ύστερα από 1,5 με 2 χρόνια, όταν πια θα έχει προχωρήσει στο τελευταίο στάδιο η διαδικασία στις περιοχές των τελευταίων κτηματογραφήσεων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση για τη συνέχεια αυτής της επιχείρησης. Για να μπει στην αφετηρία πρέπει να γεμίσουν τα ταμεία του Κτηματολογίου από το ανταποδοτικό τέλος.
[ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ]