promotional banner

Ο καρκίνος του μαστού προκαλεί σεξουαλικά προβλήματα


Δεδομένου ότι τέτοια προβλήματα αποτελούν γνωστές παρενέργειες των θεραπευτικών αγωγών κατά του καρκίνου του μαστού που μπλοκάρουν την ορμονική δραστηριότητα, οι ερευνητές επιθυμούσαν να γνωρίζουν πόσο συχνά εμφανίζονται στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Η δρ. Shari Goldfarb, από το Κέντρο για τον Καρκίνο Sloan-Kettering, στη Νέα Υόρκη, έδωσε ανώνυμα ερωτηματολόγια σε περισσότερες από 500 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε οποιοδήποτε στάδιο, σε γυναίκες που προσέρχονταν στα νοσοκομεία.

Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζονταν θεραπευτικά με χημειοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών θεραπειών όπως η ταμοξιφένη. Η νόσος είχε εξαπλωθεί πέρα από το μαστό σε περίπου το ένα τέταρτο των γυναικών.

Περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες, ποσοστό 76%, εμφάνιζαν σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία ορίστηκαν ως χαμηλή επίδοση σε ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται συχνά.

Το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που εμφανίζεται στις υγιείς γυναίκες, δήλωσε η Goldfarb.

Από τις γυναίκες που ανέφεραν σεξουαλικά προβλήματα, περίπου τα τέσσερα πέμπτα περιέγραψαν τα σεξουαλικά συμπτώματά τους ως ενοχλητικά. Περίπου οι μισές δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους ήταν ενοχλητικά σε μεγάλο βαθμό.

Συνήθη συμπτώματα ήταν η ξηρότητα του κόλπου, και η δυσκολία στη διέγερση. Η έρευνα δεν εξέτασε πιθανές αγωγές για σεξουαλικά προβλήματα.

Με βελτιωμένες θεραπείες για τον καρκίνο στο μαστό, οι ασθενείς ζουν περισσότερο και οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, αρχικού σταδίου, θα επιβιώσουν για πολλά χρόνια, σημείωσε η Goldfarb.

Πρόσθεσαν ότι, για αυτόν τον λόγο, η ποιότητα ζωής και τα συμπτώματα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά βραχυπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μακροπρόθεσμα.

[inout.gr]