promotional banner

Στροφή στην αιολική ενέργεια κάνει η Ε.Ε.


Τη χρηματοδότηση δεκαπέντε ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και για τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων αξίας 1,5 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η Επιτροπή έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη δύο βιώσιμων τεχνολογιών οι οποίες θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Άντρις Πίμπαλγκς.

Τα έξι προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία θα στοιχίσουν συνολικά 1 δισ. ευρώ βρίσκονται στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. "Αυτές οι εγκαταστάσεις θα είναι οι πρώτες στον κόσμο", πρόσθεσε ο κ. Πίμπαλγκς.

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να συγχρηματοδοτήσουν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα τα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να δημιουργήσει συνολικά 12 τέτοιες εγκαταστάσεις μέχρι το 2015 ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμες μέχρι το 2020.

"Ήταν σημαντικό να ξεκινήσουμε. Και αν η σύνοδος της Κοπεγχάγης έχει αποτελέσματα, η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα θα πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα", ανέφερε ακόμη ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια.

Εννέα εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας θα πραγματοποιηθούν στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική Θάλασσα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 562 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορούν κυρίως τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο. Τα χρήματα που χορηγούνται σήμερα αποτελούν μέρος ενός πακέτου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

[ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]