promotional banner

Ιστορία Πιθήκων - Ανθρώπου


Ο Ανθρωπολόγος David Begun και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του, προσπαθούν να ξαναγράψουν το βιβλίο της ιστορίας των μεγάλων πιθήκων και των ανθρώπων, υποστηρίζοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της εξελικτικής τους ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε στην Ευρασία και όχι στην Αφρική.

O Begun και οι συνεργάτες του περιέγραψαν δύο απολιθώματα, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Το ένα προέρχεται από τον παλαιότερο συγγενή όλων των ζωντανών μεγάλων πιθήκων (Ουρακοτάγκο και Αφρικάνικο πίθηκο) και των ανθρώπων. Το άλλο είναι το πληρέστερο κρανίο που έχει βρεθεί, κι ανήκει σε έναν στενό συγγενή των αφρικανικών πιθήκων και των ανθρώπων.

O Begun και ο συνάδεφλος του, Elmar του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Στουτγάρδης, συζητούν σχετικά με το παλαιότερο απολίθωμα των μεγάλων πιθήκων, το οποίο αποτελεί πρόγονο, για όλους τους ζωναντανούς πιθήκους και τους ανθρώπους. "Βρέθηκε στη Γερμανία πριν από 25 χρόνια, έχει ηλικία περίπου 16,5 εκατομμύρια έτη, δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμύρια χρόνια προγενέστερο των παρόμοιων ειδών από την Ανατολική Αφρική," είπε ο Begun. "Σύμφωνα με αυτό, προκύπτει πως ο μεγάλος πίθηκος και ο άνθρωπος, εμφανίστηκαν αρχικώς στην Ευρασία και όχι στην Αφρική."

O Begun και ο συνάδελφός του Laszlo Kordos του Γεωλογικού Μουσείου της Ουγγαρίας, περιγράφουν το κρανίο του Dryopithecus, που ανακαλύφθηκε στην Ουγγαρία από την επιστημονική τους ομάδα, λίγα χρόνια πριν. Το απολίθωμα είναι ίδιο με τους μεγάλους πιθήκους που ζουν μέχρι και σήμερα στο μέγεθος του εγκεφάλου και παρόμοιο στη μορφή του κρανίου,του προσώπου και στις λεπτομέρειες των δοντιών, με τον Αφρικάνικο πίθηκο.

Σύμφωνα με τις ανακαλύψεις, οι πρώτοι πρόγονοι των Ανθρωπίδων, μετανάστευσαν στην Ευρασία από την Αφρική περίπου 17 εκατομμύριο χρόνια πριν, αμέσως προτού να διαχωριστούν αυτές οι δύο ήπειροι η μια από την άλλη από μια την παρεμβολή της Μεσογείου. Ο Begun λέει ότι οι μεγάλοι πίθηκοι ήκμασαν στην Ευρασία και ότι ο πρόγονός τους, που οδηγεί στους αφρικανικούς πιθήκους και τους ανθρώπους - Dryopithecus - μετανάστευσε νότια από την Ευρώπη ή τη δυτική Ασία στην Αφρική, όπου οι πληθυσμοί διαχωρίστηκαν σε εξελικτικές γραμμές που οδηγούν προς τους μεγάλους πιθήκους, γορίλλες και χιμπαντζήδες. Μια από εκείνες τις γραμμές εξελίχθηκε τελικά στους προγόνους των ανθρώπων, περίπου έξι εκατομμύριο χρόνια πριν.