promotional banner

Μήνυση στο Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα


Μια Ελληνίδα πολίτις, η κ. Μαρία Χατζηδάκη - Βαβουρανάκη, κατέθεσε μήνυση κατά του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Και χθες, ο ισχυρός άνδρας της Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας κ. Ζάχι Χαουάς πήγε στο Βρετανικό Μουσείο και με τη φράση «δεν δέχομαι καμία άρνηση» απαίτησε την επιστροφή της Στήλης της Ροζέτας, που υπήρξε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών απ τον Σαμπολιόν.

«Μηνύω το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου καθώς και κάθε αρμόδιο επί του θέματος στέλεχός του για κλεπταποδοχή, παράνομη παρακράτηση και οικονομική εκμετάλλευση του Θησαυρού της χώρας μου, φρικτά εγκλήματα για τα οποία ζητώ τη δίκαιη τιμωρία τους.

Αιτούμαι την άμεση επιστροφή κάθε αρχαιολογικού κλαπέντος αντικειμένου που υπάρχει και εκτίθεται εκεί...» συνεχίζει η κ. Χατζηδάκη, η οποία επιπλέον ζητάει να επιβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο πρόστιμο αποκατάστασης μεταφοράς και τοποθέτησης των μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, την καταβολή ανάλογης αποζημίωσης στο ελληνικό κράτος, τη συγνώμη της βρετανικής κυβέρνησης.

[EΘΝΟΣ]