promotional banner

Ελλάδα: Η πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο


Η διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή και το ζήτημα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κυρίως από την παραγωγή ενέργειας, η οποία έτσι καθίσταται πολύ ακριβότερη μετά το 2013 όταν θα ισχύσει η καταβολή των δικαιωμάτων ρύπων, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Μολονότι οι μνήμες από το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα όλων των εποχών, του Τσερνόμπιλ (Ουκρανία, 1986), παραμένουν πάντα νωπές, οι επιστήμονες σημειώνουν πως, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, στα εξήντα χρόνια χρήσης της πυρηνικής ενέργειας σημειώθηκαν μόνο δύο σοβαρά ατυχήματα, του Τσερνόμπιλ και του Three Mile Island (ΗΠΑ, 1979).

Ωστόσο, μόνο 56 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Τσερνόμπιλ, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε παιδιά δεν υπερέβη τα 18 άτομα ετησίως ανά 100.000 παιδιά την εξαετία 1991-1996, τόνισε εκ μέρους ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ο καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας της Πολυτεχνικής ΑΠΘ, κ. Μ. Αντωνόπουλος-Ντόμης στη διάρκεια ημερίδας του Επιμελητηρίου χθες στη Θεσσαλονίκη. Καταγράφηκε, πάντως, αύξηση στα ποσοστά καρκίνου του θυρεοειδούς μεταξύ των 600.000 ατόμων που ενεπλάκησαν στην εκκαθάριση των εγκαταστάσεων.

Στη χώρα μας, εξάλλου, όπου υπήρξε σοβαρή και μακροχρόνια ρύπανση των εδαφών της Β. Θεσσαλίας και της Δ. Μακεδονίας, οι ραδιολογικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού ήταν αμελητέες, κατά τον ίδιο, που χαρακτήρισε «αναίτιες» τις 3.000 εκτρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1986, όταν «επικράτησε ένας επιστημονικά αδικαιολόγητος πανικός».

Επιπλέον, παρουσιάζοντας την περίπτωση του Κόμπε Ιαπωνίας που καταστράφηκε το 1995 από σεισμό χωρίς να πληγούν οι αντιδραστήρες στην περιοχή, υποστήριξε πως η διασφάλιση από σεισμούς είναι τεχνικά εφικτή, χάρη στην αλματώδη τεχνολογική πρόοδο.

Σε σύγκριση με την αδυναμία διαχείρισης των εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα που εκλύουν οι συμβατικές ηλεκτροπαραγωγές μονάδες, άλλωστε, ο κ. Αντωνόπουλος προέκρινε τη διαχείριση των πυρηνικών καταλοίπων, μολονότι πρέπει να σχεδιάζεται σε βάθος χιλιετιών.

Ο αντίλογος

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, πολιτικός μηχανικός, κ. Αθ. Αναπολιτάνος, επισήμανε πως στο κόστος της πυρηνικής ενέργειας -της οποίας οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι απλώς «μικρότερες από εκείνες των συμβατικών καυσίμων» - θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η διαχείριση των καταλοίπων, η ασφάλεια έναντι ατυχήματος και το κόστος αποδόμησης του πυρηνικού σταθμού.

Και υπενθυμίζοντας τα πυρηνικά κατάλοιπα τα οποία πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως βύθισε η Μαφία στην Αδριατική και το Ιόνιο, τόνισε πως το ζήτημα της διαχείρισής τους υπόκειται σε οικονομικές σκοπιμότητες.

Παράνομη διακίνηση

Ο κ. Αναπολιτάνος πρόσθεσε πως στα προβλήματα ασφαλείας προστέθηκαν πλέον και οι τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ παρατήρησε πως έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παράνομης διακίνησης πυρηνικών.

Χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τη «χονδροειδή υποβάθμιση των επιπτώσεων της πυρηνικής ενέργειας στην υγεία», κατέληξε πως η λύση για το ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες αρκούν να καλύψουν έξι φορές τις σημερινές παγκόσμιες ανάγκες.

[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]