promotional banner

Η ζήλια μπορεί να φέρει χωρισμό


Όσοι ζηλεύουν χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και με τα αισθήματα του συντρόφου τους.

Συνήθως τα άτομα που ζηλεύουν συνεχώς δεν μπορούν να εμπιστευτούν το σύντροφό τους και γίνονται καχύποπτα. Η συμπεριφορά αυτή πηγάζει απόχαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία μπορεί να συνυπάρχει με κατάθλιψη, ναρκισσισμό, ακόμη και αγχώδεις διαταραχές. Έχουν συνήθως αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους και πιστεύουν πως είναι ανεπαρκείς στο ρόλο τους ως σύντροφοι.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν ο σύντροφός τους εκδηλώσει ενδιαφέρον για κάποιο άλλο πρόσωπο. Τότε νομίζουν πως τα αισθήματα που τρέφει γι' αυτούς επηρεάζονται και πως θα τους φύγει. Μέσα στον πανικό χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και αδυνατούν να διακρίνουν τα πραγματικά αισθήματα του συντρόφου τους.

Η ζήλια μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο γι' αυτόν που τη βιώνει -εμφανίζει κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές- αλλά και για το σύντροφό του. Δημιουργούνται συγκρούσεις και γίνονται συνεχώς προσπάθειες από την πλευρά του συντρόφου που αμφισβητείται να αποδείξει την «αθωότητά» του. Η σχέση γίνεται ασφυκτική και τα δύο άτομα αποξενώνονται. Αποτέλεσμα: χωρισμός.