promotional banner

Βλεφαροπλαστική, η νεανική όψη που όλοι αναζητούν

Γράφει ο Βαγγέλης Χ. Γιαννόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να είναι μια ξεχωριστή επέμβαση αλλά συχνά αποτελεί και μέρος της πλαστικής προσώπου.

Η επέμβαση αυτή αποκαθιστά την χαλάρωση του άνω βλεφάρου, την χαλάρωση και τις σακούλες των κάτω βλεφάρων να σηκώσει 1-2 χιλιοστά τον έξω κανθό και να δώσει ένα νεανικό τόνο στο βλέμμα και την όψη. Η πτώση των φρυδιών δε διορθώνεται με την βλεφαροπλαστική εκτός εάν συνοδευτεί από ένα κροταφικό lift. Οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια «πόδι της χήνας» μειώνονται με την βλεφαροπλαστική όμως δεν εξαφανίζονται. Η εξαφάνιση των ρυτίδων αυτών μπορεί να γίνει μόνο με την βοτουλινική τοξίνη. Η ανάγκη για βλεφαροπλαστική είναι ανεξάρτητη από την ηλικία αλλά έχει σχέση με τα προβλήματα που υπάρχουν στα βλέφαρα.

Συχνά βλέπουμε σακούλες του κάτω βλεφάρου και σε νεότερες ηλικίες. Όταν υπάρχουν τέτοιες σακούλες χωρίς χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων μπορούν να αφαιρεθούν και με τομή από το εσωτερικό μέρος του κάτω βλεφάρου. Οι σακούλες αυτές που δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρόπτωση του εξωβολβικό λίπους αφαιρούνται οριστικά και δεν επανεμφανίζονται. Η χαλάρωση όμως του δέρματος των βλεφάρων επανέρχεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι τομές στη βλεφαροπλαστική του άνω βλεφάρου τοποθετούνται εντός της βλεφαρικής πτυχής ενώ του κάτω βλεφάρου στα όρια της σειράς των κάτω βλεφαρίδων. Αυτές σπάνια γίνονται φανερές μετά από 1 μήνα. Στην περίπτωση που αφαιρούνται οι σακούλες από προβάλλον εξοβολβικό λίπος σε νεαρές ηλικίες δεν υπάρχει φανερή τομή αφού η επέμβαση γίνεται από το εσωτερικό μέρος του κάτω βλεφάρου διαμέσου του βλεννογόνου.

Η αναισθησία για την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής είναι η τοπική αναισθησία αλλά συχνά μπορεί να υποβοηθηθεί με μία μέθη από τον αναισθησιολόγο. Η επέμβαση διαρκεί περίπου τρία τέταρτα και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο.

Η μετεγχειρητική πορεία είναι πλήρως ανώδυνη και τα ράμματα αφαιρούνται την 5η μετεγχειρητική μέρα. Λόγω της οφθαλμικής αλοιφής που τίθεται στο χειρουργείο, η ασθενής για 2-3 ώρες βλέπει θολά. Οι μελανιές στα μάτια συνήθως έχουν φύγει την 5η μέρα. Έτσι η ασθενής μπορεί να εμφανιστεί από την 5η μέρα και μετά. Επιπλοκές μετά από μια σωστή τεχνική δεν υπάρχουν. Πιθανότητα επεφυκίτιδας μπορεί να υπάρξει, σπάνια όμως και θεραπεύεται με κατάλληλο κολλύριο. Πιθανότητα εκτροπίου υπάρχει μόνο σε περίπτωση κακής χειρουργικής τεχνικής. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται επανεπέμβαση.

Συμπληρωματικές επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια μιας βλεφαροπλαστικής περιλαμβάνουν ένα είδος περιορισμένου υποπεριοστικού face-lift του μέσου προσώπου καθώς και ενός ενδοσκοπικού κροταφικού lift. Οι επεμβάσεις αυτές μπορεί να κριθούν αναγκαίες από το χειρουργό ώστε να σηκώσουν το φρύδι αλλά και να τονίσουν το ζυγωματικό. Η βαρύτητα της επέμβασης δεν είναι μεγαλύτερη της κλασικής τεχνικής και τείνει να γίνεται πλέον μέρος της αρχικής επέμβασης.[lifeMAG]