promotional banner

EcoNews (23/01/2010) - Περιβαλλοντολογικό Δελτίο


Διαβάστε όλη την επικαιρότητα για τα περιβαλλοντολογικά θέματα και όχι μόνο!

1. Αυξημένος κίνδυνος για εξάπλωση ελονοσίας στην Αϊτή

Η Αϊτή που έχει ήδη πλήττεται από την ελονοσία, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα που έλαβε το γαλλικό πρακτορείο.

«Είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν τα κρούσματα της ελονοσίας έπειτα από την καταστροφή», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο η Φιόνα Πλέις, ερευνήτρια του βρετανικού ινστιτούτου ανάλυσης κινδύνων Maplecroft και μία από τους συγγραφείς της έκθεσης για τους κινδύνους της ελονοσίας. «Υπερπλήρεις καταυλισμοί αστέγων, ελλιπή καταφύγια και υγειονομικές εγκαταστάσεις, υπερφορτωμένες ιατρικές υπηρεσίες, κατεστραμμένα δίκτυα υπονόμων: όλοι αυτοί οι παράγοντες προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση της ελονοσίας», εκτιμά η Πλέις.

Η χρήση αυτοσχέδιων δοχείων για τη συλλογή βρόχινου νερού αυξάνει επίσης τα κουνούπια που μεταδίδουν την ασθένεια, δήλωσε η Πλέις. Σύμφωνα με την Πλέις η αναχαίτιση της εξάπλωσης της ελονοσίας βασίζεται μερικώς στην ταχύτητα με την οποία οι οργανισμοί αρωγής θα μπορέσουν να δώσουν κουνουπιέρες, να προσφέρουν φροντίδα και να μοιράσουν φάρμακα και εφόδια.

Η δυσεντερία, η ιλαρά, η φυματίωση, η γρίπη και ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, απειλούν ήδη τον πληθυσμό της Αϊτής, κυρίως αυτούς που είναι εξασθενημένοι, ζουν στο δρόμο ή σε αυτοσχέδια καταλύματα, εκτιμούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την Maplecroft, που προτείνει μία κατάταξη για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την ελονοσία, μόνο έξι από τις 40 πρώτες χώρες δεν βρίσκονται στην Αφρική. Η Αϊτή βρισκόταν στην 34η θέση της κατάταξη[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

2.Τα διακοσμητικά φυτά «όπλο» κατά της ρύπανσης

Επιστήμονες της NASA μετά από διετή έρευνα, ανακοίνωσαν ότι τα κοινά διακοσμητικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό «όπλο» για την καταπολέμηση του συνδρόμου άρρωστων κτιρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Πολλά είδη απορροφούν τις τοξικές ουσίες με τα «στόματα» που υπάρχουν στα φύλλα τους.

Στην εν λόγω έρευνα, αναφέρεται ότι αρκετά από τα συγκεκριμένα φυτά είναι αποτελεσματικά στο να κατακρατούν τοξικές ή ανεπιθύμητες ουσίες, οι οποίες εκλύονται από αναρίθμητα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι, όπως μοκέτες, μπογιές, προϊόντα καθαρισμού, ηλεκτρονικές συσκευές, πλαστικές ύλες και βέβαια τον καπνό του τσιγάρου.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων που έκαναν οι επιστήμονες, κάθε είδος φυτού τοποθετήθηκε σε σφραγισμένους θαλάμους, όπου εισήχθησαν χημικά.

Το φυλλόδεντρο, ο κισσός και ο χρυσός πόθος αποδείχθηκαν τα πιο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση των μορίων της φορμαλδεύδης.

Ενώ η ζέρμπερα και το χρυσάνθεμο ήταν πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση του βενζολίου, ενώ εξίσου εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις της δράκαινας και του σπαθίφυλλου.

Οι επιστήμονες της NASA διαπίστωσαν ότι κάποια είναι τόσο επαρκή στην απορρόφηση αέριων μολυντών που θα σταλούν στο διάστημα, ως μέρος ενός συστήματος της βιολογικής υποστήριξης ζωής σε διαστημικούς σταθμούς που θα βρίσκονται σε τροχιά.

«Τα φυτά απορροφούν τα βλαβερά συστατικά του αέρα με τα «στόματα» που υπάρχουν στα φύλλα τους», εξηγεί ο δρ Μπιλ Γούλβερτον, επί σειρά ετών επικεφαλής ερευνών στο διαστημικό κέντρο της NASA.

«Τα “στόματα” είναι ελεγχόμενα ανοίγματα που κάνει το φυτό ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η έρευνα στα εργαστήριά μας εξακρίβωσε ότι όχι μόνο τα φύλλα αλλά και οι ρίζες και τα βακτηρίδια του χώματος είναι όλα σημαντικά στην απομάκρυνση τοξικών αερίων», προσθέτει ο ίδιος.[econews]

3.Ασωπός: Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο

"Κάθε λεπτό που χάνεται αποβαίνει σε βάρος της υγείας και του επιπέδου ζωής των κατοίκων της περιοχής του Ασωπού", δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού, ιερέα Γιάννη Οικονομίδη.

Παράλληλα, η κα. Παπαρήγα επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο κ. Οικονομίδης τόνισε πως όσοι ρυπαίνουν πρέπει να πληρώσουν, όχι μόνο το πρόστιμο αλλά και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς.[ΣΚΑΪ]

4.Ρυπαίνεται ακόμη ο Ασωπός

Παρά τη σωρεία των αντιδράσεων και τις δικαστικές αποφάσεις, κάποιες βιομηχανίες συνεχίζουν τις παράνομες απορρίψεις επικίνδυνων αποβλήτων στον Ασωπό....

Την Πέμπτη το μεσημέρι, κάτοικοι εντόπισαν βυτίο να αδειάζει υγρά απόβλητα στο ποτάμι στο ύψος της βιομηχανικής ζώνης των Οινοφύτων.

"Κάθε λεπτό που χάνεται αποβαίνει σε βάρος της υγείας και του επιπέδου ζωής των κατοίκων της περιοχής του Ασωπού", δήλωσε την Πέμπτη η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού, ιερέα Γιάννη Οικονομίδη.

Αρχές Φεβρουαρίου, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θα επισκεφτεί τα Οινόφυτα και θα ανακοινώσει αυστηρά μέτρα κατά των βιομηχανιών που μολύνουν τον Ασωπό και αύξηση των ελέγχων από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.[ΣΚΑΪ]

5.Γρύλοι γονιμοποιούν λουλούδια, σαν μέλισσες

Ερευνητές εντόπισαν γρύλους να γονιμοποιούν λουλούδια σε νησί του Ινδικού Ωκεανού. Γάλλοι επιστήμονες που εργάζονται για λογαριασμό των Εθνικών Βοτανικών Κήπων Κew της Βρετανίας χρησιμοποιώντας ειδική κάμερα που μπορεί να καταγράφει εικόνες στο σκοτάδι εντόπισαν έναν γρύλο να γονιμοποιεί τις νυχτερινές ώρες μια ορχιδέα μεταφέροντας στο λουλούδι την πολύτιμη γύρη. Ως σήμερα εκτός από τις μέλισσες έχει διαπιστωθεί ότι πολλά έντομα και πτηνά (μυρμήγκια, πεταλούδες, σκαθάρια, ακόμη και νυχτερίδες) μετέχουν στη διαδικασία της γονιμοποίησης φυτών. Είναι όμως η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι οι γρύλοι (πιθανώς και άλλα είδη ακρίδων), οι οποίοι συνήθως καταστρέφουν φυτά, λειτουργούν και με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο.

Το συγκεκριμένο είδος ορχιδέας που γονιμοποίησε ο γρύλος κανονικά γονιμοποιείται από τις νυχτοπεταλούδες, οι οποίες χρησιμοποιώντας τη μεγάλη τους προβοσκίδα γονιμοποιούν κατά τις νυχτερινές ώρες το όμορφο λουλούδι. Ωστόσο, επειδή στο νησί δεν ζει το συγκεκριμένο είδος πεταλούδας, φαίνεται ότι η ορχιδέα εξελίχθηκε με διαφορετικό τρόπο, ώστε να μπορεί να γονιμοποιείται ευκολότερα και από άλλα είδη εντόμων, ακόμη και από γρύλους.[ipestcontrol.wordpress.com]

6.Θήβα : Προβληματισμός από τις επιθέσεις των αδέσποτων

Έντονο προβληματισμό έχουν δημιουργήσει στην δημοτική αρχή της Θήβας τα κρούσματα επιθέσεων σε πολίτες από τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη.

Το θέμα έχει απασχολήσει την κοινωνία και τις μέχρι σήμερα Δημοτικές αρχές, χωρίς ωστόσο να δοθούν οριστικές λύσεις στο πρόβλημα, αφού η ανάθεση της ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων στους δήμους ουσιαστικά μετέθεσε το πρόβλημα στις πλάτες των δημάρχων, αντί να το επιλύσει.

Ο Νόμος 3170-/2003 για την διαχείριση των αδέσποτων αποδείχθηκε «φόλα», καθώς δεν υπάρχει μια διάταξη, η οποία να ορίζει πως όσα ψηφίστηκαν αξίζει να εφαρμοστούν και γι' αυτό θα βρεθούν κονδύλια, ανθρώπινο δυναμικό και πολιτική βούληση...
Το πρόβλημα προκύπτει συνέχεια και ήδη το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ψηφίσει την διάθεση ποσού, μέσα από τον προϋπολογισμό, αναθέτοντας σε αδειοδοτημένο συνεργείο την περισυλλογή των αδέσποτων της πόλης. Σύμφωνα με τον νόμο, τα ζώα μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και θεραπείες, στειρώθηκαν, σημάνθηκαν και … επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο.

Παράλληλα ο Δήμος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε τους ζωόφιλους να υιοθετήσουν κάποια από τα αδέσποτα, ουδείς όμως ανταποκρίθηκε.

Δήμαρχος Θηβαίων Ν. Σβίγγος«Οι επιθέσεις σε πολίτες είναι γεγονός, μας έχει προβληματίσει το θέμα, όμως ακολουθούμε τον νόμο και δεν βρίσκουμε κανέναν τρόπο να ελέγξουμε την συμπεριφορά των αδέσποτων» τονίζει ο Δήμαρχος Θηβαίων Ν. Σβίγγος, επιδεικνύοντας μάλιστα το έγγραφο που στάλθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο ο Δήμος ζητά, επανειλημμένα, την συμβολή του, προκειμένου να δοθεί οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, ιδιαίτερα για τα παιδιά που παίζουν σε πλατείες και δρόμους, δυστυχώς όμως, καμία απάντηση δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων ζήτησε την συμμετοχή και ενεργοποίηση των ζωόφιλων πολιτών, προκειμένου να μην εγκαταλείπουν τα ζώα, τα οποία αγοράζουν η προμηθεύονται για λίγες ημέρες προς ικανοποίηση των παιδιών ή των ιδίων.

Ο Δήμος πάντως, έχει προβλέψει και για το 2010 μέσα από τον προϋπολογισμό ένα σημαντικό ποσό αρκετό για να προβεί και πάλι σε μια συνεργασία με τον συγκεκριμένο φορέα για την αντιμετώπιση των αδέσποτων (στειρώσεις αποαπαρασιτώσεις), τα οποία όμως, σύμφωνα με την νομοθεσία, θα επιστρέψουν πάλι στον φυσικό τους χώρο και δη σε αυτόν από όπου περισυνελλέγησαν![adespoto.gr]

7.ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ!



Όπως μας ενημέρωσε υποστηρίκτριά μας, στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν δαμάσκηνα με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, τα οποία αναγράφουν ότι περιέχουν μεταλλαγμένο σιρόπι καλαμποκιού.

Τα δαμάσκηνα έχουν την εμπορική ονομασία Sunsweet Chocolate Plum Sweets και εισάγονται από την εταιρία ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ, και φέρουν την απαραίτητη σήμανση όπως προβλέπει η νομοθεσία. Συγκεκριμένα, στα συστατικά του προϊόντος αναγράφεται «σιρόπι καλαμποκιού 0,7% (παράγεται από γενετικώς τροποποιημένο αραβόσιτο)».

Οι εθελοντές μας κινητοποιήθηκαν άμεσα και διαπίστωσαν ότι τα δαμάσκηνα με το μεταλλαγμένο συστατικό πωλούνται σε σειρά από σούπερ μάρκετ, όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, Carrefour, Dia, Μασούτης, αλλά και σε μικρότερα καταστήματα.

Τι μπορείς να κάνεις!



· Πες στην εταιρία εισαγωγής και στα σούπερ μάρκετ ότι δε θέλεις να τρως μεταλλαγμένα. Ζήτησε να σταματήσει η εισαγωγή και εμπορία του συγκεκριμένου προϊόντος, εφόσον περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά, αλλά και οποιουδήποτε άλλου προϊόντος περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά ή παράγεται από μεταλλαγμένους οργανισμούς.



· Αν βρεις το συγκεκριμένο προϊόν, διαμαρτυρήσου στον υπεύθυνο του καταστήματος και ζήτησε να αποσυρθεί αμέσως. Επίσης ενημέρωσέ μας για το σημείο πώλησης. Έτσι θα βοηθήσεις ουσιαστικά την εκστρατεία μας για να διώξουμε τα μεταλλαγμένα από την Ελλάδα.· Μην επιτρέπεις να μας πουλάνε μεταλλαγμένα. Όταν αγοράζεις ένα συσκευασμένο προϊόν, διάβασε προσεκτικά τη λίστα των συστατικών του. Αν αναγράφει ότι κάποιο από αυτά περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (συνήθως σόγια, π.χ. σε μορφή λεκιθίνης, ή καλαμπόκι), διαμαρτυρήσου και ενημέρωσέ μας για το όνομα του προϊόντος και το σημείο πώλησης.


Η δύναμη όλων μας σαν καταναλωτές είναι μεγάλη, πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε για να κρατήσουμε τα μεταλλαγμένα μακριά από την Ελλάδα.

Μπορείτε να στείλετε το παρακάτω μήνυμα στα σούπερ μάρκετ και τον εισαγωγέα των δαμάσκηνων με μεταλλαγμένα συστατικά, ή να γράψετε το δικό σας.
Μπορείτε να στείλετε email, φαξ, να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά ή να γράψετε το μήνυμά σας στο αντίστοιχο πεδίο επικοινωνίας των σούπερ μάρκετ. Τα στοιχεία των εταιριών:




Γράμμα για εισαγωγέα

Όνομα: …………………….
Διεύθυνση: .......................................
Θέμα: Εισαγωγή και πώληση δαμάσκηνων Sunsweet Chocolate Plum Sweet με μεταλλαγμένο σιρόπι καλαμποκιού.

Κύριοι

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπίστωσα ότι η εταιρία σας εισάγει στην Ελλάδα το προϊόν Chocolate Plum Sweets της εταιρίας Sunsweet, το οποίο περιέχει μεταλλαγμένο σιρόπι καλαμποκιού, παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αντιτίθεται στη χρήση των μεταλλαγμένων εδώ και πάνω από 12 χρόνια.

Οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είναι άγνωστες, απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες , γι’ αυτό και σας ζητώ
1. να διακόψετε άμεσα την εισαγωγή και διακίνηση του συγκεκριμένου προϊόντος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εφόσον περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά
2. να δεσμευτείτε ότι στο μέλλον δε θα διαθέσετε στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά το συγκεκριμένο προϊόν ή άλλα προϊόντα τα οποία περιέχουν ή παράγονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Με εκτίμηση



Γράμμα για σούπερ μάρκετ

Όνομα: …………………….
Διεύθυνση: .......................................
Θέμα: Πώληση δαμάσκηνων Sunsweet Chocolate Plum Sweet με μεταλλαγμένο σιρόπι καλαμποκιού.

Κύριοι

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπίστωσα ότι η εταιρία σας διακινεί στην Ελλάδα το προϊόν Chocolate Plum Sweets της εταιρίας Sunsweet, το οποίο περιέχει μεταλλαγμένο σιρόπι καλαμποκιού, παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αντιτίθεται στη χρήση των μεταλλαγμένων εδώ και πάνω από 12 χρόνια.

Οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είναι άγνωστες, απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες, γι’ αυτό και σας ζητώ
1. να διακόψετε άμεσα την πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος και να το αποσύρετε από όλα τα καταστήματα της εταιρίας σας, εφόσον περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά
2. να δεσμευτείτε ότι στο μέλλον δε θα διαθέσετε στην ελληνική αγορά το συγκεκριμένο προϊόν ή άλλα προϊόντα τα οποία περιέχουν ή παράγονται από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Με εκτίμηση





Οδηγίες για την αποστολή των μηνυμάτων

Δημιουργήστε ένα νέο μήνυμα μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης και αντιγράψτε εκεί το μήνυμα της επιστολής.

Αντιγράψτε τις διευθύνσεις email των εταιριών στο πεδίο του παραλήπτη (προς – to). Σας παρακαλούμε να στείλετε ξεχωριστό μήνυμα σε κάθε εταιρία, καθώς αυτό θα κάνει τη δράση μας πιο δυνατή.

Κοινοποιήστε το μήνυμά σας στη Greenpeace, αντιγράφοντας τη διεύθυνση cnetwork@greenpeace.org στο πεδίο κοινοποίηση (cc).

Επικοινωνήσατε με την εταιρία εισαγωγής και τα σούπερ μάρκετ που διακινούν τα δαμάσκηνα με τα μεταλλαγμένα συστατικά; Ενημερώστε μας cnetwork@greenpeace.org



Στοιχεία εταιριών

• ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. Εισαγωγέας
ΕΛΓΕΚΑ ΑΘΗΝΑ :
Αγ. Ιωάννου Θεολόγου 60
136 71 Αχαρνές - Αττική
Τηλ.: 210 - 24 15 100
Fax.: 210 - 24 05 859
E-mail: info@elgeka.gr
www.elgeka.gr

• Dia
210 989 4444 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης πελατών)
www.diahellas.gr

• Βερόπουλος
Τηλ. 210 28 93 100
φαξ: 210 2893 181
email: info@veropoulos.gr
www.veropoulos.gr



• ΑΒ Βασιλόπουλος
Διεύθυνση: Τ.Θ. 60011, 153 10 Αγία Παρασκευή
Τηλ: 210 66 08 000,
φαξ: 210 66 12 675
www.ab.gr
http://www.ab.gr/3_contact/index.php?ID=open_line Πεδίο επικοινωνίας για υποδείξεις και παρατηρήσεις πελατών στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας

• Carrefour Μαρινόπουλος
Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 63, 17456, Άλιμος
Τηλ. 210 9893400
Φαξ 210 9893780
www.carrefour.gr
email: Carrefour_Greece@carrefour.com
http://www.carrefour.gr/contact.aspx?a_id=57 Πεδίο επικοινωνίας στην ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας



• Μασούτης
Διεύθυνση: 14 χλμ. Θεσ/νίκης - Βασιλικών, ΤΚ. 570 01
Τηλ. 2310 803803
Φαξ 2310 803804
Γραμμή καταναλωτών: 800 11 803 803

[GREENPEACE]

8.Ρούχα γεμάτα μικρόβια;

Θα μπορούσαν τα καινούργια σας ρούχα να σας αρρωστήσουν; Πλένετε τα ρούχα που μόλις αγοράσατε πριν τα φορέσετε; Όταν θα δείτε το βίντεο με το ρεπορταζ της διάσημης εκπομπής Good Morning America είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνετε σίγουρα…

Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής αγόρασαν 14 ρούχα από μεγάλα και γνωστά καταστήματα της Νέας Υόρκης και τα έδωσαν για ανάλυση στον διευθυντή του μικροβιολογικού εργαστηρίου της Ν.Υόρκης Dr. Philip Tierno. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι σοκαριστικά!

Στα περισσότερα ολοκαίνουργια ρούχα βρέθηκαν, βακτηρίδια μικρόβια και ιοί που είναι επικίνδυνα για την υγεία και το κυριότερο.Μπορούν να παραμείνουν “ζωντανά” στα ρούχα για εβδομάδες ακόμα και για μήνες!

Στα ρούχα βρέθηκαν εκτός από τα διάφορα μικρόβια, ρινικές εκκρίσεις, σάλια,και κολοβακτιρίδια, ακόμα και μικρόβια από κολπικές εκκρίσεις!

Αν αναρωτιέστε πως μπορεί το νέο σας μπλουζάκι να είναι γεμάτο επικίνδυνα για την υγεία σας μικρόβια είναι απλό.Κάποιοι αγόρασαν το ρούχο πριν από σας και το επέστρεψαν, ή απλά το δοκίμασαν! Κάποιοι από αυτούς ήταν άρρωστοι ή είχαν κάποια μεταδοτική ασθένεια!

Γι αυτό προσοχή! Πάντα καλό πλύσιμο σε όλα τα ρούχα που αγοράζετε…Δεν είναι τόσο καινούργια και καθαρά όσο νομίζατε…[ipestcontrol.wordpress.com]

9.Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνητή φωτοσύνθεση

Το Εργαστήριο Βιοανόργανης Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Α.Γ. Κουτσολέλο, έχει ως στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνητή φωτοσύνθεση εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέργεια, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Ο καθηγητής κ. Κουτσολέλος πιστεύει ότι αν αξιοποιηθεί όλη η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας θα έχουμε δέκα χιλιάδες φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από εκείνη που έχει ανάγκη ο πλανήτης, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Το εν λόγω εργαστήριο αποτελεί το βασικό ερευνητικό πυρήνα πυρήνα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος που φέρει την ονομασία «BIOSOLENUTI», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕE με το ποσόν των 1.000.000 ευρώ για να ενδυναμωθεί το ελληνικό εργαστήριο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η πρώτη συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «BIOSOLENUTI» όπου έχει οριστεί διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη συμβουλευτική υποστήριξη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην εν λόγω συνάντηση, θα συμμετέχουν ο καθηγητής Ιβάνο Μπερτίνι από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και διευθυντής του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Κέντρου Μαγνητικού Συντονισμού.

Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχουν ο ερευνητής Νίκος Ταγματάρχης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και από τον «Δημόκριτο» ο Παναγιώτης Αργείτης, οι οποίοι είναι συνεργάτες του προγράμματος.[econews]

10.Μηνιαίες συναντήσεις για το κλίμα προτείνει ο Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, πρότεινε οι 28 χώρες που διαπραγματεύτηκαν το τελικό κείμενο της συνόδου της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές να συνεδριάζουν κάθε μήνα, ώστε να προετοιμάσουν τη σύνοδο που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2010 στο Μεξικό.

"Η Γαλλία θα ήθελε να γίνονται, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, μηνιαίες συναντήσεις των 28 σε υπουργικό επίπεδο", είπε ο Σαρκοζί μιλώντας σε διπλωμάτες.

Μετά την αποτυχία της συνόδου της Κοπεγχάγης, καθώς δεν αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ελπίδες επίτευξης συμφωνίας μετατέθηκαν για τη σύνοδο του Κανκούν.[ΣΚΑΪ]

11.Νέα γερμανική απολυμαντική ουσία άμεσης δράσης κατά ιών και μικροβίων

Γερμανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα, ταχείας δράσης απολυμαντικό που δρα αποτελεσματικά κατά ιών, βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικρο-οργανισμών και το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά να σταματήσει η εξάπλωση των θανατηφόρων μολύνσεων στα νοσοκομεία. Η ανακάλυψη έγινε από τους ερευνητές Μίκαελ Μπίκες και Μάρτιν Μίλκε του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου και δημοσιεύτηκε στο “Journal of General Virology” (Περιοδικό Γενικής Ιολογίας), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η νέα ουσία απολυμαίνει τα χειρουργικά εργαλεία, χωρίς να τα διαβρώνει.

Τα απολυμαντικά είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των νοσοκομειακών λοιμώξεων και, στο πλαίσιο αυτό, η αποτελεσματική καθαριότητα των νοσοκομειακών εργαλείων είναι ζωτική. Το γερμανικό διάλυμα καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα μικροβίων, ακόμα και μερικά που επιβιώνουν από τα συνήθη απολυμαντικά, όπως το μυκοβακτήριο Mycobacterium avium που προκαλεί έναν τύπο φυματίωσης, καθώς και εντεροϊούς που μπορούν να προκαλέσουν πολιομυελίτιδα. Τα ανθεκτικά μικρόβια (αποκαλούμενα και “σούπερ-μικρόβια”) αποτελούν επιδεινούμενο πρόβλημα στα νοσοκομεία όλου του πλανήτη και η ελλιπής υγιεινή του ιατρικού προσωπικού τους είναι συχνά υπεύθυνη για την εξάπλωση τέτοιων μολύνσεων.

Περίπου 25.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 19.000 στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Το νέο απολυμαντικό αποτελεί ένα μίγμα αλκαλικών ουσιών και αλκοόλ σε ποσοστό 20%. Μπορεί να καταστρέψει ακόμα και τις νοσογόνες πρωτεΐνες (πρίον), η απολύμανση των οποίων μέχρι τώρα οδηγούσε σε σταδιακή διάβρωση των χειρουργικών και άλλων εργαλείων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο διάλυμα “είναι ασφαλέστερο, πιο φιλικό προς τα υλικά, εύκολο στην προετοιμασία, φθηνό και άκρως αποτελεσματικό εναντίον μιας ευρείας γκάμας παθογόνων μικρο-οργανισμών”[ΑΠΕ]

12.Αλεξανδρούπολη : 4 τόνους σκυλοτροφής στέλνουν Γερμανοί φιλόζωοι!

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος ''Κιβωτός'' στην Αλεξανδρούπολη με προσπάθειες και πρωτοβουλία του κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, μέλους του συλλόγου και πρώην προέδρου, αναμένει 4 τόνους σκυλοτροφής!!!

Ο δωρητής ? Γερμανοί φιλόζωοι που έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση των αδέσποτων στην Αλεξανδρούπολη όπου ο Δήμος αδιαφορεί επιδεικτικά ενώ το πρόχειρο καταφύγιο του λειτουργεί υπό συνθήκες που δεν θα θέλαμε να ζει κανένα ζώο.

Το ''πρόβλημα'' των αδέσποτων ζώων στην Αλεξανδρούπολη είναι γνωστό σε όλους ενώ μέχρι και παιδάκια σε νηπιαγωγείο προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν πρόσφατα τους πολίτες της περιοχής ώστε να μην εγκαταλείπουν ζώα! Σε περιστατικό άμεσης ανάγκης για στείρωση ζώων σε στρατόπεδο, όταν επικοινωνήσαμε με γραμματέα στο Δημαρχείο μας απάντησε ότι όταν έρθουν οι Γερμανοί, θα τα στειρώσουν εκείνοι, μεταθέτοντας την ευθύνη του Δήμου από το ν.3170 στους Γερμανούς, που όταν υιοθετούν αδέσποτα από την χώρα μας κατηγορούνται για ύποπτους σκοπούς!!!

Οι Γερμανοί λοιπόν έρχονται και είναι καθοδόν ήδη φορτηγά με 4 τόνους σκυλοτροφών, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που λάβαμε.

Europäischer Tier- und Naturschutz e.V.
Παράλληλα, προς το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται η άφιξη των 3 πολύτιμων Γερμανών κτηνιάτρων οι οποίοι θα κάνουν στειρώσεις αδέσποτων, σε συνεργασία με το Δήμο και όπως μας ενημέρωσε ο κ.Πέτροβιτς θα γίνει "αδελφοποίηση" της πόλης της Αλεξανδρούπολης με Γερμανική φιλοζωϊκή οργάνωση , έτσι ώστε να υπάρχει εποπτεία και συνεχής βοήθεια για τα αδέσποτα ζώα.[adespoto.gr]

13.Το «Exxon Valdez» συνεχίζει καταστροφικό του έργο…


Ένα μεγάλο μέρος από τις τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που διέρρευσαν από το τάνκερ «Exxon Valdez» το 1989 στην Αλάσκα, συνεχίζει να βρίσκεται παγιδευμένο κάτω από τις ακτές, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Geoscience».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υποθαλάσσια διάσπαση του πετρελαίου είναι 1,000 φορές πιο αργή, σε σύγκριση με την επιφάνεια.

Η διαρροή πετρελαίου από το εν λόγω τάνκερ, ήταν από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, αφού διέρρευσαν 38,000 τόνοι αργού πετρελαίου στη θάλασσα.

Τεράστια ήταν η ρύπανση που προκλήθηκε, αφού πέθαναν πολλά θαλασσοπούλια και είχε σοβαρές επιπτώσεις στην αλιεία.

Οι περισσότερες διαδικασίες καθαρισμού των υδάτων της εν λόγω περιοχής τελείωσαν το 1992.

Μια άλλη μελέτη που έγινε, αποκάλυψε ότι η μόλυνση των υδάτων υποχωρούσε με αργό ρυθμό και το πετρέλαιο εξαφανιζόταν μόνο κατά 4% κάθε χρόνο.

Σήμερα εκτιμάται ότι παραμένουν περίπου 20,000 γαλόνια πετρελαίου στις ακτές.[econews]

14.Μεταλλαγμένες σφήκες προστάτιδες των καλλιεργειών

«Στρατός» για την εξόντωση παρασίτων

Αμερικανοί επιστήμονες προτείνουν τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου στρατού» από γενετικώς τροποποιημένες σφήκες που θα εξαπολύονται στις καλλιέργειες και θα εξοντώνουν τα παράσιτα, τα επιβλαβή ζωύφια και έντομα που τις καταστρέφουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι σφήκες αυτές θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην αύξηση της παραγωγής τροφής τον 21ο αιώνα.

Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα τριών ειδών σφήκας και υποστηρίζουν ότι μπορούν να τις τροποποιήσουν γενετικώς. Οι σφήκες αυτές έχουν πολύ μικρό μέγεθος, 1-2 χιλιοστά, και έχουν την ικανότητα να παραλύουν και τελικά να εξοντώνουν άλλα έντομα, ανάμεσα στα οποία και ορισμένα από εκείνα που αποτελούν εχθρούς των καλλιεργειών. Στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν σφήκες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τον εντοπισμό και την εξόντωση κάθε εντόμου και ζωύφιου που καταστρέφει τις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κέρδος θα είναι διπλό αφού θα διασώζονται οι καλλιέργειες και αυτό θα γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

«Η αποκωδικοποίηση που κάναμε θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια προστασίας των καλλιεργειών. Οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί την αξία αυτών των σφηκών και της συμβολής τους στην προστασία των καλλιεργειών. Κάθε χρόνο οι σφήκες αυτές βοηθούν στη σωτηρία καλλιεργειών αξίας πολλών δισ. δολαρίων» αναφέρει ο Κρις Σμιθ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα της σφήκας του είδους Νasonia και ευελπιστούν ότι, εκτός των άλλων, η αποκωδικοποίηση θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες που μεταδίδουν στον άνθρωπο διάφορα έντομα.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να αναλύσουν τη χημική σύσταση του δηλητηρίου που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένες σφήκες για να παραλύουν τα θύματά τους. Μάλιστα οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η «αποκωδικοποίηση» και του δηλητηρίου θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για διάφορες ασθένειες.[ipestcontrol.wordpress.com]