promotional banner

Ευρώπη χωρίς αυτοκίνητα




Η εκστρατεία για τις πράσινες μεταφορές υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο των πόλεων στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Εκατοντάδες πόλεις και κωμοπόλεις θα απαγορεύσουν την κυκλοφορία αυτοκινήτων σε ορισμένους από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους τους με στόχο να προτρέψουν τους οδηγούς να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο σπίτι. Για πολλούς από τους κατοίκους των πόλεων, η ημέρα χωρίς αυτοκίνητα είναι η καλύτερη εκδήλωση της εβδομάδας κινητικότητας, της ετήσιας ευρωπαϊκής εκστρατείας για την προαγωγή μεταφορικών μέσων φιλικών προς το περιβάλλον.

Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά ευθύνονται κυρίως για τον θόρυβο, τη ρύπανση και την κυκλοφοριακή συμφόρηση που δυσκολεύουν τη ζωή στην πόλη καθώς και για την παραγωγή CO2, του αερίου στο οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η κλιματική αλλαγή.

Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθούν εκδηλώσεις για την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, ώστε να περιοριστεί η χρήση των ΙΧ. Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή για να παρουσιάσουν νέες ή βελτιωμένες υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Η ΕΕ παρέχει χρηματοδοτική στήριξη και βραβεύει το καλύτερο πρόγραμμα.

Εκτός από την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, το φετινό θέμα, "Για ένα καλύτερο κλίμα στην πόλη", στοχεύει να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τοπικές αρχές στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεδομένου ότι το 70% των Ευρωπαίων κατοικεί σε αστικές περιοχές, οι πόλεις θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τα αέρια του θερμοκηπίου αν έπειθαν τους κατοίκους τους να αφήσουν τα αυτοκίνητα στο σπίτι.

Φέτος είναι η όγδοη φορά που γιορτάζεται η ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας Englishfrançais η οποία έχει βρει ανταπόκριση και σε άλλα μέρη του κόσμου: Η Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, η Ταϊπέι, το Μόντρεαλ, η Γιοκοχάμα και το Κίτο συγκαταλέγονταν στις 2.102 πόλεις και κωμοπόλεις που συμμετείχαν το 2008, σημειώνοντας ρεκόρ με τη συμμετοχή 220 εκατ. ανθρώπων σε 39 χώρες.

Η Βουδαπέστη, νικήτρια της εβδομάδας κινητικότητας 2008, ανήγγειλε για φέτος τον Σεπτέμβριο ένα ακόμη εντυπωσιακό σχέδιο που περιλαμβάνει την μετατροπή της ιστορικής λεωφόρου Αντράσι σε "ζωντανό δρόμο" καλυμμένο με γρασίδι.

Αλλού:

• Στο Σάλτσμπουργκ θα διεξαχθούν διαδραστικές επιδείξεις ηλεκτρικών οχημάτων και αγώνες ταχύτητας με ρίκσο (ποδήλατα-ταξί).

• Στο Βίλνιους της Λιθουανίας, χιλιάδες δάσκαλοι και μαθητές θα πάνε με ποδήλατα στο σχολείο.

• Στην πορτογαλική πόλη Αλμάντα θα ανταλλάσσονται εισιτήρια για τα δημόσια μεταφορικά μέσα με ανακυκλώσιμα σκουπίδια.

• Περίπου 200 επιχειρήσεις στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας προτίθενται να αποζημιώσουν τους υπαλλήλους τους που θα απαρνηθούν τα αυτοκίνητά τους την εβδομάδα κινητικότητας.

  • Σχέσεις και Σεξ - 3 άρθρα κάθε μέρα. Στις 11 το πρωί στις 5 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ.
  • Αρκάς - Κάθε βράδυ στις 11:30
  • Πρόγνωση Καιρού - Κάθε βράδυ στις 11:45
  • Σαν Σήμερα - Κάθε βράδυ στις 00:00
  • Εναλλακτική αθλητική ενημέρωση - Κάθε βράδυ 00:00-02:00



Πιο δημοφιλή Θέματα στο Tv-Greek

  1. Γυναικείος οργασμός: εφικτός για όλες;
  2. Μάθε παιδί μου… Ιντερνετ
  3. Πηγές ηλεκτρισμού τα δέντρα!
  4. 5 λόγοι για να μην εμπιστεύεστε το GPS σας
  5. Τα τατουάζ δεν είναι παντοτινά
  6. Το πιο τρελό όχημα - Δείτε το βίντεο
  7. Και τραγουδιστής ο Ηλίας Μαμαλάκης
  8. Κοιμάστε στο ίδιο κρεββάτι;
  9. Τέλος κινητής τηλεφωνίας και στα καρτοκινητά
  10. Γάμος χωρίς σεξ για τις περισσότερες συζύγους
  11. Η άνοια μπορεί να προληφθεί
  12. Κάποτε η Σταδίου ήταν ποτάμι!
  13. No smoking…και στους εξωτερικούς χώρους!
  14. Μυστικά για ωραία επιδερμίδα
  15. Οδήγηση στην Ινδία - Δείτε το βίντεο
  16. Απίστευτη ληστεία σε Sex Shop - Δείτε το βίντεο
  17. 5 διατροφικές γκάφες που παχαίνουν
  18. Πόσο κοιτάμε καθημερινά το αντίθετο φύλο;
  19. Sex: 5 λάθη που τον βγάζουν προτεινόμενο
  20. ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ pit bull από ανθρωπόμορφο τέρας! και η Μήνυση από ζωόφιλους στον νεαρό βασανιστή!